«Καλπάζει» ο κορονοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι μετά το ρεκόρ στα κρούσματα - Τι απαντά η κυβέρνηση

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Τα περισσότερα κρούσματα σε ένα 24ωρο από την έναρξη της πανδημίας καταγράφηκαν το Σάββατο (30.10), την ώρα που η επιτροπή των ειδικών και η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις για νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.
Στο τραπέζι επιβολή νέων μέτρων μετά την έξαρση του κορονοϊού.
INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
5'

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός, από το πισωγύρισμα που έφεραν τα δεδομένα για τον κορονοϊό που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ το Σάββατο (30.10). Τα 4.696 κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο αποτελούν αρνητικό ρεκόρ, καθώς είναι τα περισσότερα σε μια ημέρα από την αρχή της πανδημίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η θετικότητα παρέμεινε χαμηλά καθώς διεξήχθησαν αρκετά τεστ, πλην όμως ο μεγάλος αριθμός θανάτων, 38 σε μια ημέρα, αλλά και η αύξηση των διασωληνωμένων που ξεπέρασαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο τους 400 (404 το Σάββατο) είναι ενδεικτικά της κατάστασης.

Ειδικότερα περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, που σημείωσε επίσης αρνητικό ρεκόρ με 872 κρούσματα, αλλά και η Λάρισα, η Μαγνησία και γενικότερα περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, με τους ειδικούς να είναι έντονα προβληματισμένοι για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Για τον λόγο αυτό, πριν καν ανακοινωθούν τα κρούσματα του Σαββάτου που προκάλεσαν επιπλέον ανησυχία, είχαν πέσει στο τραπέζι πιθανά νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Για να προλάβουν την επιδείνωση της κατάστασης, οι εμπειρογνώμονες του υπ. Υγείας συνεδριάζουν την Τετάρτη, όπου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για νέα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά και για αυστηριοποίηση των περιορισμών στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί και εργάζονται στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, οι επιστήμονες αναμένεται να προτείνουν στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες την επέκταση της χρήσης της μάσκας, ενώ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η επιτροπή προσανατολίζεται στους παρακάτω περιορισμούς:

  • σε εστίαση και ψυχαγωγία ίσως επανεκτιμηθεί η υποχρεωτικότητα, όσον αφορά στους εργαζόμενους,
  • οι ειδικοί ίσως προτείνουν οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test εβδομαδιαίως για να προσέλθουν στην εργασία τους, με δική τους, ωστόσο, οικονομική επιβάρυνση.
  • Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκονται και περαιτέρω περιορισμοί στους μη εμβολιασμένους αναφορικά με την παρουσία τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ειδικοί εισηγούνται να επιστρέψει η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και να είναι άπαντες καθιστοί ακόμα και στους αμιγείς χώρους διασκέδασης όπου μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι.

Αυτό που σημειώνουν, ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξανακλείσουν οικονομία και κοινωνία και να οδηγηθεί η χώρα σε ένα παρατεταμένο lockdown, όπως πέρυσι. Άλλωστε σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως πλέον έχουμε να κάνουμε με την πανδημία των ανεμβολίαστων, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown. «Έχει εκλείψει το εθνικό μας δικαίωμα να κλείνουμε τον κόσμο σπίτι του», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνει πια τον πρωθυπουργό τρεις φορές την εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας.

«Βόμβα» Μαγιορκίνη για κλείσιμο νυχτερινών κέντρων

Για την αύξηση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο νέων μέτρων μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις "κόκκινες" περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως εξήγησε, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος». Και προσέθεσε: «Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα και βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Παρόλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που υπάρχουν στις «κόκκινες» περιοχές, όπως Θεσσαλία, Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, όπου ο αριθμός κρουσμάτων έχει αρχίσει και αυξάνεται.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση περί νέων μέτρων. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Η γεωγραφική κατανομή των 4.696 νέων κρουσμάτων: 943 στην Αττική - 872 στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται το θρίλερ: Αρνητική απάντηση για επιστροφή του πλοίου με 400 μετανάστες στην Τουρκία

Κατερίνα Καραβάτου: Βαρύ πένθος για την παρουσιάστρια