Εμμανουηλίδης: Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος ανάσχεσης της Covid-19
Θέλουμε να τελειώσει αυτή η πανανθρώπινη ταλαιπωρία μια ώρα αρχύτερα; Θέλουμε να ανοίξουν οι επιχειρήσεις το ταχύτερο δυνατό με ασφάλεια; Θέλουμε να επανέλθει η κανονικότητα σε όλους τους τομείς; Να ταξιδέψουμε άφοβα χωρίς περιορισμούς; Αν ναι, τότε η απάντηση είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε το ταχύτερο και να παροτρύνουμε τους διπλανούς μας να κάνουν το ίδιο.
Σε αυτήν την καινούρια πανδημία, που έχει κοστίσει στον πλανήτη 5 εκατομμύρια θανάτους και έχει παραλύσει την παγκόσμια οικονομία, η ανθρωπότητα αντέταξε την ανάπτυξη εμβολίων με πρωτοφανή ταχύτητα. Η λογική λέει ότι είναι ο μόνος τρόπος ανάσχεσης της νόσου.
Η επιδημία αυτή μάς ξαναθυμίζει ότι ο κόσμος είναι αλληλένδετος και ότι ως ανθρωπότητα προχωράμε με επιτυχία μόνο όταν η επιστήμη, η λογική, η αλληλεγγύη και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης καθορίζουν τις κινήσεις μας. Ως κάτοικοι του πλανήτη, αυτής της μικρής αλλά τόσο σημαντικής κουκίδας στο σύμπαν, ας είμαστε υπερήφανοι για την επιστήμη, την καρτερία και τη μαχητικότητά μας, που μας επιτρέπουν άλλη μια φορά να ξεπεράσουμε έναν παγκόσμιο κίνδυνο. Τα οφέλη του εμβολιασμού ήδη διαφαίνονται από την μείωση των θανάτων σε σχέση με τον αριθμό κρουσμάτων.
Είναι επικίνδυνα τα εμβόλια για ανθρώπους που έχουν ή ξεπέρασαν καρκίνο; Τα εμβόλια RNA, όπως αυτά που τώρα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο, είναι αδρανή και δεν προκαλούν λοίμωξη ή νόσηση. Με τα εμβόλια αυτά, το κομμάτι του RNA του ιού που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδας προσκόλλησης του ιού (δηλαδή το κλειδί με το οποίο ο ιός εισέρχεται στα κύτταρά μας και προκαλεί μόλυνση) εισέρχεται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων μας στο σημείο του εμβολιασμού, παράγεται η πρωτεΐνη αυτή σκέτη χωρίς τον ιό και έτσι ενεργοποιείται η άμυνα του οργανισμού που φτιάχνει τα κατάλληλα αντισώματα. Όταν σε δεύτερο χρόνο εκτεθούμε πραγματικά στον ιό, υπάρχουν έτοιμα αντισώματα που τον αδρανοποιούν ολικά ή εν μέρει. Στην δεύτερη περίπτωση, μπορεί ο εμβολιασμένος να εμφανίσει μια ήπια νόσηση, πολύ ελαφρότερη από την περίπτωση να μην ήταν εμβολιασμένος.
Επομένως δεν υπάρχει ιδιαίτερη επικινδυνότητα για τους ανθρώπους που είχαν στη ζωή τους καρκίνο. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων έχουν ένα ικανό αμυντικό σύστημα, δηλαδή δεν είναι ανοσοκατεσταλμένοι, δηλαδή αντιδρούν φυσιολογικά στο εμβόλιο και παράγουν τα αναγκαία αντισώματα και αναπτύσσουν γενικότερα επαρκή ανοσία. Στις λίγες περιπτώσεις που ο οργανισμός είναι εξαντλημένος από τις παρενέργειες του καρκίνου ή ακόμα και της θεραπείας (κακή θρέψη, πολλές λοιμώξεις κλπ) τότε είναι πιθανό η άμυνα του οργανισμού να είναι και αυτή εξασθενημένη. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, η ανάγκη του εμβολίου είναι πιο επιτακτική γιατί αν νοσήσουν από τον κορωνοϊό, ο κίνδυνος βαριάς νόσησης ή και θανάτου είναι μεγάλος. Επομένως έστω και μειωμένη ανοσολογική απάντηση είναι προτιμότερη από την πλήρη έλλειψη. Και για αυτούς τους ανθρώπους, καθώς και για αυτούς που έχουν συνοδά νοσήματα ή ηλικία άνω των 60, λόγω μεγαλύτερης ανάγκης για προφύλαξη, η αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου, που αυξάνει τα επίπεδα ανοσίας είναι αναγκαία.
Το εμβόλιο είναι μια ασπίδα που, όπως στην ελληνική πολεμική φάλαγγα, προστατεύει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τον διπλανό, τον συνάνθρωπο. Είναι κρίμα να θρηνούμε θανάτους, όταν έχουμε τον τρόπο να τους αποτρέψουμε. Εξάλλου το μαρτυρεί και η ίδια η λέξη «επι-δημία». Δήμος είναι η συλλογικότητα και συλλογικά πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτήν τη δυσκολία. Ας κάνουμε μαζί την τελευταία προσπάθεια για την νίκη και ας μετατρέψουμε αυτήν τη δοκιμασία σε αφορμή για τη συνειδητοποίηση της κοινής μας μοίρας επί της γης.
Χρήστος Εμμανουηλίδης
Ογκολόγος-Παθολόγος
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ