Πλεύρης: Βασικός κρίκος οι ασθενείς στη συνδιαμόρφωση πολιτικών στην Υγεία

Το ρόλο των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας επισήμανε ο Θάνος Πλεύρης, κατά την ομιλία του στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, την Τετάρτη (10/11/2021).

Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
3'

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει θεσμικές συναντήσεις με τους συλλόγους ασθενών και ότι θα βρεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και θεσμοθετημένης παρουσίας. Τα αιτήματα των ασθενών θα αξιολογούνται και «θα μπορούμε να διαμορφώνουμε μία καλύτερη πολιτική» ανέφερε.

Ο κ. Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στη φαρμακευτική πολιτική και αφορούν και τους ασθενείς. Σχετικά με το clawback, το οποίο συνολικά φτάνει στο 1,2 δισ. ευρώ - ενδεχομένως και 1,3 δισ.- θα ακολουθηθεί ένα μοντέλο «το οποίο σε πρώτη φάση θα δίνει τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης, που ήδη υπάρχει, αλλά αυτή η διαπραγμάτευση θα επεκταθεί σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες υψηλών και καινοτόμων φαρμάκων, ώστε πραγματικά να μπορούν να λαμβάνονται οι εκπτώσεις, οι οποίες θέλει να λάβει το κράτος, να λάβει ο ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρχουν αυτά τα φάρμακα, να λειτουργούν με μια λογική ασφάλειας και οι εταιρείες θα ξέρουν ότι θα έχουν κλειστό προϋπολογισμό και μέσα στις εκπτώσεις τις οποίες θα παίρνουμε, θα συμπεριλαμβάνουμε ουσιαστικά ένα τέτοιο ποσό που να μπορεί να υπάρξει διαχείριση της δαπάνης του φαρμάκου».

«Και από την άλλη πλευρά θα γίνει μία επαναξιολόγηση φαρμάκων, κατά πόσο αυτά είναι τέτοια θεραπευτικής αξίας, που δικαιολογούν την παρουσία στη σχετική λίστα και αναφερόμαστε κυρίως σε χαμηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα. Εκεί, πάλι, θα μπορούσαν να υπάρχουν κλειστοί προϋπολογισμοί, καθώς πολλές φορές δεν δικαιολογούνται οι υπερβάσεις μέσα στη θετική λίστα σε καθόλου ευκαταφρόνητα φάρμακα, αλλά οπωσδήποτε όχι υψηλής θεραπευτικής αξίας, όπως είναι οι βιταμίνες. Αυτά, λοιπόν, θα είναι κάποια άμεσα μέτρα διότι η μεγάλη κουβέντα που πάντα κάναμε ήταν και η δημιουργία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που πρέπει να γίνουν και ο έλεγχος συνταγογράφησης των ιατρών» ανέφερε.

Ο υπουργός Υγείας στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

Η παρουσία των ασθενών «και στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης για τις θεραπευτικές αξίες, αλλά και στο κομμάτι της εν γένει παρουσίας στη θετική – αρνητική λίστα» θα είναι κρίσιμη, τόνισε ο υπουργός Υγείας. «Και μάλιστα θα μπούμε και σε μία λογική ενδεχομένως κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορίες φαρμάκων, έτσι ώστε το clawback να επιβαρύνει αντίστοιχα τις κατηγορίες» πρόσθεσε.

Ως προς τον ΕΟΠΥΥ, επιθυμία της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξει αξιολόγηση των παρόχων που συμβάλλονται με τον Οργανισμό. «Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς απέναντι στους ιδιώτες παρόχους. Δεν είναι δουλειά του ΕΟΠΥΥ, οποιοσδήποτε θέλει να δραστηριοποιηθεί στο κομμάτι της Υγείας να έχει αποκούμπι τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ δίνει αναφορά στους ασφαλισμένους. Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό; Ότι θα πρέπει να αξιολογήσει τις υπηρεσίες που λαμβάνει και να απαιτεί ποιοτικές υπηρεσίες, να αναβαθμίσει το επίπεδο της παρεχόμενης υπηρεσίας και παράλληλα, επειδή πάντοτε μιλάμε για ποσοτικές αναφορές, είτε είναι από το rebate ή το οτιδήποτε, θα πρέπει να υπάρχει και μία ποιοτική διαβάθμιση» εξήγησε ο Υπουργός.

«Πιστεύω ότι αυτό θα αναβαθμίσει εν γένει την παρεχόμενη υπηρεσία και θα απεγκλωβίσει και πόρους, ώστε να μπορούν να δοθούν πραγματικά και να μπουν και άλλες υπηρεσίες που θέλουμε να έχουμε από τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Κυριαζής: «Αυτή είναι η ιστορία μου»

Ομόνοια: Νεαρή καταγγέλλει ότι δύο άνδρες τη νάρκωσαν και την βίασαν μέσα σε διαμέρισμα

Πέθανε η ραδιοφωνική παραγωγός Εύα Μπουντούρη – Το συγκινητικό αντίο του «Εν Λευκώ»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή