Κορονοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ για την μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη μετάλλαξη από χώρες της Αφρικής
Συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη μετάλλαξη από χώρες της Αφρικής
AP PHOTO
3'

Σε έκτακτη συνεδρίαση για την πανδημία του κορονοϊού στην οποία το μοναδικό θέμα θα είναι η μετάλλαξη της Μποτσουάνα θα προχωρήσει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να αξιολογήσει τι σημαίνει ο εντοπισμός της παραλλαγής αυτής για τα εμβόλια και τις θεραπείες που υπάρχουν ήδη για την covid-19.

H μετάλλαξη του κορονοϊού με επιστημονική ονομασία B.1.1.529 εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και άλλες λίγες αφρικανικές χώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αρκετά πράγματα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η παραλλαγή αυτή έχει έναν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Και η ανησυχία όταν έχεις τόσες πολλές μεταλλάξεις είναι ότι μπορεί να έχει επίπτωση στη συμπεριφορά του ιού» δήλωσε το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία βαν Κερκόβε.

Ήδη η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε απαγόρευση πτήσεων από έξι αφρικανικές χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Νότια Αφρική με το μέτρο να τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. «Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα αλλά λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαχίντ Τζαβίντ. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα και οι Βρετανοί ταξιδιώτες από αυτές θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Επιστήμονες από τη Νότια Αφρική ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα της συγκεκριμένης παραλλαγής, το τμήμα, δηλαδή, του κορονοϊού που προσκολλάται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Η παραλλαγή B.1.1.529 περιέχει αρκετές μεταλλάξεις που είναι ανθεκτικές στα αντισώματα γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μαζί με μεταλλάξεις που την κάνουν πιο μεταδοτική, εξήγησαν οι νοτιοαφρικανοί ειδικοί.

Η μεγαλύτερη εξάπλωση της παραλλαγής με τις πάνω από 32 μεταλλάξεις του κορονοϊού έχει διαπιστωθεί στην επαρχία Γκαουτένγκ στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής, το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Από τη στιγμή που η παραλλαγή έχει εντοπιστεί στην Γκουατένγκ την περιοχή στην οποία ταξιδεύουν από όλες τις γωνιές της Νότιας Αφρικής είναι δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια αύξηση της θετικότητας και των κρουσμάτων. Είναι θέμα ημερών και εβδομάδων πριν το δούμε αυτό» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής.

«Αυτή τη στιγμή οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν πού βρίσκονται οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα και τι αυτό θα σημαίνει δυνητικά για τις διαγνωστικές και τις θεραπευτικές μεθόδους αλλά και τα εμβόλια» εξήγησε η βαν Κερκόβε από τον ΠΟΥ ανακοινώνοντας ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν λιγότερες από 100 πλήρεις αλληλουχίες γονιδιώματος για τη νέα μετάλλαξη.

Η ομάδα των ειδικών θα αποφασίσει αν πρέπει να χαρακτηρίσει τη μετάλλαξη B.1.1.529 ως μετάλλαξη ενδιαφέροντος ώστε στη συνέχεια να της δώσει ένα όνομα με γράμμα από το ελληνικό αλφάβητο όπως συνέβη, δηλαδή, με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης έγιναν αντιληπτά στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και, τρεις μέρες μετά, εντοπίστηκαν επίσης στη γειτονική Νότια Αφρική. Παράλληλα στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Νότια Αφρική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: «Οι κληρικοί είμαστε και εμείς με χαρές» απαντά ο ιερέας με τις ημίγυμνες φωτογραφίες

Τζόκερ: Πού συμπληρώθηκε το τυχερό δελτίο των 2,2 εκατ. ευρώ

Μιχάλης Zαμπίδης: Ήρθε αντιμέτωπος με διαρρήκτες – Τους «ακινητοποίησε» με μία φράση