Συνεργασία ΠΟΥ - υπουργείου Υγείας για την ποιότητα της φροντίδας υγείας
Το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης αναπτύσσει την πρώτη συλλογή επιλεγμένων καλών πρακτικών για την ποιότητα φροντίδας υγείας.
Το Γραφείο του ΠΟΥ Ευρώπης για την Ποιότητα της Φροντίδας Υγείας στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2021, το συνέδριο 1ο «Meeting of the Minds» για την Ποιότητα Φροντίδας Υγείας, μία συνάντηση υψηλού επιπέδου στην οποία θα συμμέτασχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, επαγγελματίες υγείας, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής περιφέρεις του ΠΟΥ, για την δημιουργία της πρώτης «Συλλογής επιλεγμένων καλών πρακτικών στην Ποιότητα της Φροντίδας Υγείας».
Η συλλογή περιλαμβάνει μια σειρά καλών πρακτικών βάσει των εμπειριών των χωρών, οι οποίες θα αποτελέσουν οδηγό για τις αναγκαίες μελλοντικές μεταρρυθμιστικές διεργασίες με στόχο την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, την ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών υγείας, την εξέλιξη και εν τέλει, την αναβάθμιση των συστημάτων ποιότητας της φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα ανακοινωθούν και νέες συμφωνίες συνεργασίας για την ποιότητα της φροντίδας υγείας μεταξύ του ΠΟΥ/Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης.
Αν και η ποιότητα της φροντίδας υγείας βρίσκεται από καιρό στην ατζέντα των σχεδιαστών της πολιτικής υγείας, η πρόοδος παγκοσμίως είναι αργή και άνιση, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Η ποιότητα στην φροντίδα υγείας δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των χωρών υψηλού εισοδήματος, αλλά όλων των χωρών του πλανήτη. Εφόσον οι χώρες έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν υγειονομική φροντίδα, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η εν λόγω φροντίδα είναι και καλής ποιότητας.
Βάσει των στοιχείων, σε χώρες υψηλού εισοδήματος, 1 στους 10 ασθενείς υφίσταται ανεπιθύμητα συμβάντα ή παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ υπολογίζεται ότι 7 στους 100 νοσηλευόμενους ασθενείς νοσούν από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Επιπλέον, παγκόσμια, το κόστος που σχετίζεται με ιατρικό σφάλμα κατά τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής έχει εκτιμηθεί σε 42 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η ανεπαρκής ποιότητα φροντίδας υγείας που παρέχεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 8 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, 1 στους 3 ανθρώπους αναφέρει αρνητική εμπειρία με το σύστημα υγείας και έως και 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια χάνονται από την παραγωγικότητα. Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε την κατάσταση, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Η πανδημία του COVID-19 και η επακόλουθη κρίση έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ανάγκη ανθεκτικότητας και ετοιμότητας των υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, αλλά και πέραν αυτής.
Ο κατακερματισμός, η ασυνέχεια της φροντίδας, η ελλιπής χρήση των υπηρεσιών, η ανεπαρκής αξιοποίηση των πόρων, η μειωμένη αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των ασθενών αποτελούν ζητήματα που επιδεινώθηκαν περαιτέρω τα τελευταία δυο χρόνια.
Καθώς οι χώρες δεσμεύονται για την επίτευξη της Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης, η ανάγκη διασφάλισης επαρκούς ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας ώστε να είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και προσβάσιμες σε όλους, καθίσταται επιτακτική.
Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Dr. Hans Henri P. Kluge, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών Νίκος Δέδες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Άγριος «καυγάς» Μητσοτάκη - Πολάκη στη Βουλή (vid)
Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο
Συγκλονίζει ο Νίκος Στραβελάκης μέσα από το νοσοκομείο: Έτσι με χτύπησε ο κορονοϊός