Μετάλλαξη Όμικρον: Αισιόδοξα μηνύματα από Pfizer - Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Μετάλλαξη Όμικρον: Αισιόδοξα μηνύματα φτάνουν από το πεδίο των εμβολίων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τους έναντι του νέου στελέχους του κορονοϊού.

όμικρον εμβόλιο pfizer ειδικοί
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.
Associated Press/Matt Rourke
4'

Η εμφάνιση και η διασπορά της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, της μετάλλαξης Όμικρον, έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων είναι συνεχώς αυξανόμενος ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως το νέο στέλεχος εν τέλει θα επικρατήσει.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξα μηνύματα φτάνουν από το πεδίο των εμβολίων, και συγκεκριμένα από τις Pfizer/BioNTech, η οποία ανακοίνωση πως με την τρίτη δόση του εμβολίου της αδρανοποιείται η μετάλλαξη Όμικρον.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν παρέχουν επαρκή προστασία, όμως η τρίτη δόση αδρανοποιεί το νέο στέλεχος Όμικρον, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.

Επιπλέον, συνεχίζεται η ανάπτυξη εμβολίου προσαρμοσμένου στην παραλλαγή Όμικρον και αν κριθεί αναγκαίο, θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2022.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε πως «Είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με μια τρίτη δόση».

Με την σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ούγκουρ Σαχίν, δήλωσε πως, τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα αρκετή προστασία από τη νόσο.

Η μελέτη έγινε σε ορό αίματος από άτομα που είχαν λάβει δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού. Τα δείγματα συλλέχθηκαν τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ή ένα μήνα μετά την τρίτη δόση. Τα πλήρη αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Γώγος: Η τρίτη δόση του εμβολίου θα μας προστατεύσει και από το στέλεχος Όμικρον

Ο καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στην πορεία των κρουσμάτων, σημειώνοντας πως φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίησή της και σταδιακή μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων.

«Το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και απωλειών, καθώς αυτά ακολουθούν μετά από 15 ημέρες την επιδημιολογική καμπύλη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η πτώση στους «σκληρούς δείκτες» θα καθυστερήσει κατά 2-4 εβδομάδες.

Μιλώντας για τα εορταστικά τραπέζια και τις συγκεντρώσεις αρκετών ατόμων, ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι «τίποτα δεν είναι επικίνδυνο αν ακολουθηθούν κάποιοι κανόνες», προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχει ένα πολύ σοβαρό όπλο που λέγεται «εμβολιασμός». «Τα μέτρα ατομικής προστασίας, στη φάση που βρισκόμαστε, είναι απαραίτητα, όπως και τα πολλά τεστ. Καλό θα είναι πριν πάμε σε οποιαδήποτε συγκέντρωση, να κάνουμε ένα τεστ» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν αρκετά σαφή στοιχεία στην έρευνα για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Τα βασικά που έχει είναι το θέμα της μετάδοσης, καθώς είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος Δέλτα, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε για το θέμα της σοβαρότητας της νόσησης, ενώ αναμένουμε τα νέα για την ανοσιακή διαφυγή» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

«Η δυνατότητα που έχουμε με την τρίτη δόση των εμβολίων να καλύπτουμε μια ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση θα είναι αυτή που θα μας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό και για το στέλεχος Όμικρον» κατέληξε ο κ. Γώγος.

ΠΟΥ: Σιγουριά ότι τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση από την μετάλλαξη Όμικρον

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19. Αυτό εκτιμά ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Μάικλ Ράιαν.

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας» είπε ο Δρ. Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών για αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μία «παρεξήγηση» έφερε τη σύλληψη του κροίσου Μπένι Στέινμετζ στην Αθήνα

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση

Στους τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης - Εξετάζονται αλλαγές για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή