Τρεις θάνατοι και απάνθρωπες συνθήκες για τα παιδιά του πρώην Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έκκληση για βοήθεια απευθύνουν γονείς και κηδεμόνες. 
Καταγγελίες για μόνιμο εγκλεισμό των φιλοξενούμενων και επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (φωτογραφία αρχείου)
7'

Την τρίτη απώλεια δικού τους ανθρώπου, μετρούν οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά. Από τον Οκτώβριο του 2017, όταν οι εναπομείναντες νοσηλευόμενοι μεταφέρθηκαν οριστικά από το Θεραπευτήριο στο Παράρτημα Δυτικής Αθήνας (στο πρώην νοσοκομείο Λοιμωδών «Η Αγία Βαρβάρα»), ο Σύλλογος «Οικογένεια» δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί κατάλληλη φροντίδα για τα περίπου είκοσι παιδιά τους, που συχνά διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες, σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Ο Σύλλογος «Οικογένεια» απαρτίζεται από γονείς, αδέλφια και δικαστικούς συμπαραστάτες ανθρώπων με βαριές αναπηρίες έως και 95%, που χαρακτηρίζονται από παθήσεις υψηλού αυτισμού, σύνδρομο Down κτλ., ηλικίας έως και 53 ετών. «Για εμάς είναι παιδιά, γιατί η φυσική τους ηλικία δεν ταυτίζεται με τη νοητική τους ανάπτυξη» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Γεωργούλας στο Newsbomb.gr. Ο πρόεδρος της «Οικογένειας» καταγγέλλει ότι «οι άνθρωποί μας, από την ημέρα της μεταστέγασης που έγινε το 2017, έπαψαν να ζουν».

Τότε, τα παιδιά με χρόνιες αναπηρίες, αυτισμό και νοητικές δυσκολίες που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, επιτήρησης και στοργής, βρέθηκαν στο Παράρτημα Δυτικής Αθήνας, όπου φιλοξενούνται συνολικά 160 άτομα (μεταξύ των οποίων ψυχιατρικά περιστατικά, άστεγοι και ηλικιωμένοι), με ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό, στη συντριπτική του πλειονότητα ανειδίκευτο στις απαιτήσεις νοσηλείας των πασχόντων ψυχικής υγείας. Από τους 69 νοσηλευτές, οι τρεις είναι ειδικευμένοι, τονίζει ο κ. Γεωργούλας. «Οι διαφορετικές ανάγκες έχουν ως αποτέλεσμα, τα δικαιώματα του ενός, να παραβιάζουν τα δικαιώματα του άλλου, κάνοντας τη συμβίωση αδύνατη» προσθέτει.

Τα παιδιά «βρίσκονται ολόκληρη την ημέρα μέσα στα δωμάτιά τους, με μόνη εξαίρεση τα επισκεπτήρια και τον προαυλισμό από τους γονείς τους (όσοι από αυτούς είναι ακόμα εν ζωή) και μόνο τότε διακόπτεται για λίγο ο μόνιμος εγκλεισμός τους. Το αποτέλεσμα αυτής της διαβίωσης είναι η αύξηση κρίσεων βίας από την απόγνωση και ο μαρασμός των ανθρώπων μας» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλα, «η αντιμετώπιση από το ανειδίκευτο προσωπικό και τον μοναδικό ψυχίατρο με τηλεφωνικές εντολές, αφού συνήθως είναι απών (σ.σ. οι συμβάσεις του ιατρικού προσωπικού προβλέπουν 1-2 επισκέψεις την εβδομάδα), είναι να δένονται στα κρεβάτια με ιμάντες και να χορηγούνται ηρεμιστικά».

Τρεις θάνατοι και απάνθρωπες συνθήκες

Όπως διηγείται ο κ. Γεωργούλας, «η αδελφή μου που δεν λαμβάνει κανένα ηρεμιστικό στην αγωγή της, τον Ιούνιο διακομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση με φαρμακευτική δηλητηρίαση από χορήγηση άγνωστων ηρεμιστικών φαρμάκων, που της έδωσε η ανειδίκευτη νοσηλεύτρια "κατά λάθος" και οι ιατροί στο νοσοκομείο με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να την σώσουν. Το ίδιο περιστατικό έχει επαναληφθεί και με άλλα δύο παιδιά μας, το ένα παραπληγικό».

Πριν από περίπου ένα μήνα, μέσα στον Νοέμβριο, κατέληξε ένα από τα παιδιά, 34 ετών. Ήταν το τρίτο παιδί που πεθαίνει μέσα στα χρόνια, μετά τη μετεγκατάστασή τους από το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά. Το παιδί «δενόταν συνεχώς και κατέληξε ξαφνικά παράλυτο» αναφέρει ο κ. Γεωργούλας. Νοσηλεύτηκε επί 2,5 μήνες στο νοσοκομείο «Αττικόν» με ειδικό μηχάνημα καθαρισμού των υγρών της κατάκλισης, ενώ χρειάστηκε να μπει και στην Εντατική. Σε κάποια φάση, το παιδί παρουσίασε βελτίωση και με τη φροντίδα της οικογένειάς του, η οποία όμως δεν ενημερώθηκε για την απόφαση του νοσοκομείου να του δώσει εξιτήριο. Το παιδί μεταφέρθηκε μόνο του, πίσω στο Παράρτημα Δυτικής Αττικής. Μέσα σε μία ημέρα, η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία, διακομίστηκε και πάλι μόνο του -χωρίς συγγενή ή φροντιστή ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει το παιδί με τους γιατρούς- στο Κρατικό της Νίκαιας, όπου την επόμενη, άφησε την τελευταία του πνοή.

Το πρώτο παιδί που πέθανε, με καρδιολογικό πρόβλημα, ήταν δεμένο με ιμάντες και χτυπημένο, μας λέει ο κ. Γεωργούλας. Το δεύτερο, ήταν ένα αποστεωμένο παιδί, που το προσωπικό τού έδινε μόνο αλεσμένη τροφή. Από την πείνα του, ξέφυγε από την εποπτεία των νοσηλευτών, βρήκε φαγητό μη αλεσμένο και πνίγηκε προσπαθώντας να καταπιεί, καταγγέλλει ο κ. Γεωργούλας.

Η «αποασυλοποίηση» που δεν έγινε

Τη μεταστέγαση των παιδιών από το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά το 2017, η τότε αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, είχε υποστηρίξει επισημαίνοντας πως «η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών, αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων». «Η Μονάδα Παίδων Σκαραμαγκά βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού και σε μεγάλη απόσταση απ' αυτόν, προσδίδοντας μορφή "γκέτο" στη φιλοξενία των ΑμΕΑ. Η σύγχρονη επιστήμη και διεθνής πρακτική επιτάσσει τη συνύπαρξη και όχι την απομόνωση». Βέβαια, η μεταφορά έγινε χωρίς να διασφαλιστούν οι συνθήκες νοσηλείας και διαβίωσης των παιδιών, σε ακατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις και χωρίς προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού, ενώ η παλιά δομή εγκαταλείφθηκε και πλέον έχει μετατραπεί σε χωματερή.

Οι γονείς, κηδεμόνες και δικαστικοί συμπαραστάτες του Συλλόγου «Οικογένεια» έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στην Πολιτεία και στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όμως πλέον βρίσκονται σε απόγνωση. Εδώ και 1,5 χρόνο έχουν αποστείλει αίτημα στο Υπουργείο, ζητώντας να τοποθετηθεί σύστημα καμερών στα δωμάτια και στους χώρους όπου φιλοξενούνται τα παιδιά τους, καθώς θεωρούν ότι είναι καλύτερο για την ασφάλειά τους, όπως και για τη φύλαξη και χρήση του εξοπλισμού που παραχωρείται δωρεάν στο Παράρτημα, όπως αμαξίδια ειδικού τύπου για να μην μένουν οι περιθαλπόμενοι καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους.

Απαραίτητες είναι οι προσλήψεις επαρκούς προσωπικού, με κατάλληλες ειδικότητες, ενώ λύση χρειάζεται και το κτηριακό πρόβλημα. Διάδρομοι και δωμάτια πλημμυρίζουν σύμφωνα με τις καταγγελίες, όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. Επίσης, χώρος ψυχαγωγίας για τους νοσηλευόμενους δεν υπάρχει, ενώ τέτοιες δραστηριότητες θα έπρεπε να είναι μέρος της ρουτίνας τους. Ακόμα και το επισκεπτήριο γίνεται στο προαύλιο, γιατί δεν υπάρχει άλλος χώρος.

Αναφορικά, τέλος, με την απαγόρευση ή τον περιορισμό επισκεπτηρίου που εφαρμόζεται από τα προνοιακά ιδρύματα για τους επισκέπτες και συγγενείς των περιθαλπόμενων ασθενών, ο Σύλλογος «Οικογένεια» επισημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί εξαίρεση ώστε να μην παραβιάζεται η πάγια οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει τη συχνότερη δυνατή επαφή των ΑμεΑ με την οικογένειά τους. Ωστόσο, δεν διασφαλίζεται ότι οι δικαστικοί συμπαραστάτες τους θα μπορούν να ασκούν σε ελεύθερο χρόνο το νόμιμο καθήκον τους να επιβλέπουν την ασφαλή διαβίωση του δικαστικά συμπαραστατούμενου προστατευομένου τους καθώς και τους χώρους που διαβιεί, δεδομένης μάλιστα και της δραματικής υποστελέχωσης.

Τα ζητήματα αυτά, έχουν έρθει επανειλημμένα στη Βουλή με ερωτήσεις από τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι γονείς και κηδεμόνες έχουν απευθυνθεί, επίσης, στο αρμόδιο Υπουργείο, όμως δεν βλέπουν στην πράξη βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες διαβιούν οι δικοί τους άνθρωποι. Γι' αυτό απευθύνουν έκκληση με όποιον τρόπο μπορούν, να βρουν συμπαραστάτες στην προσπάθεια που κάνουν για να «σώσουν» τα παιδιά τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άσχημα παιχνίδια με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά

Ράδιο Αρβύλα: Η απάντηση του Αντώνη Κανάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Είστε ηθικοί αυτουργοί»