Κορονοϊός: Την Πέμπτη συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών για παράταση ή μερική άρση των μέτρων
Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, λόγω όμως των προβλημάτων –και με την ηλεκτροδότηση- που επικρατούν ακόμα σε πολλές περιοχές λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου, το μεσημέρι της Πέμπτης. Η Επιτροπή θα εξετάσει εάν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, θα παραταθούν ή θα πάμε σε μερική άρση.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μερική άρση των περιορισμών, όπως η μουσική στην εστίαση. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι αυτήν την εβδομάδα δεν θα έχουν στα χέρια τους την πραγματική επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», καθώς πολλοί λιγότεροι πολίτες πήγαν για τεστ, είτε στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ είτε σε διαγνωστικά κέντρα. Επίσης, οι εμβολιασμοί έχουν «πάει πίσω» τουλάχιστον τρεις ημέρες. Γι' αυτό, δεν αποκλείεται παράταση για μία ακόμα εβδομάδα των μέτρων που ισχύουν σήμερα. Αυτά είναι:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι.
Απαγορεύεται η μουσική.
Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σεδημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.
Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων. Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.
Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - Η γεωγραφική κατανομή των 17.409 κρουσμάτων: 4.065 στην Αττική - 2.272 στη Θεσσαλονίκη
Κορονοϊός - Λύματα: Σε πτωτική τάση το ιικό φορτίο σε 11 περιοχές
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο «παγκόσμιος κίνδυνος» εξαιτίας της Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός