Ροηλίδης στο Newsbomb.gr: Εννιά παιδιά με οξύ covid-19 και ένα με MIS-C στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»
Ένα παιδί νοσηλεύεται με το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), μετά από νόσηση με covid-19, αυτή τη στιγμή, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.
Το παιδί νοσηλεύεται σε κλινική και η κατάσταση της υγείας του είναι σχετικά καλή, όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr, ο Διευθυντής της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο», Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Εμμανουήλ Ροηλίδης. Εμφάνισε συμπτώματα του συνδρόμου μετά τη νόσηση με covid-19 και αφού το μοριακό τεστ ήταν πλέον αρνητικό.
Παράλληλα, στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται εννέα παιδιά με οξύ covid-19, διευκρίνισε ο Καθηγητής.
Ως προς το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), περισσότερες από 100 είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Το MIS-C εμφανίζεται συνήθως, δύο με έξι εβδομάδες μετά από ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο covid-19. Όπως διευκρίνισε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή (07/02/2022) ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, 50 παιδιά έχουν παρουσιάσει MIS-C και τα υπόλοιπα έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C. Ένα περιστατικό κατέληξε σε θάνατο και αφορούσε 14χρονο παιδί με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr. Η πλειονότητα, πάντως, των περιπτώσεων δεν φτάνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς τα παιδιά διαγιγνώσκονται σωστά και έγκαιρα και λαμβάνουν κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι ένα περιστατικό στις 1.500 λοιμώξεις. Ο εμβολιασμός, όμως, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για το συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C σύμφωνα με μελέτες και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εμβολιασμό έναντι της covid-19 και των παιδιών. «Θα ήθελα να θυμίσω ότι στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη σύσταση του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων ήταν κυρίως η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών από την λοίμωξη με τον κορονοϊό» δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο εμφανίζεται με πυρετό και εξάνθημα στο σώμα, διόγκωση των λεμφαδένων, συμπτώματα από το γαστρεντερικό και το αναπνευστικό σύστημα, ακόμα και από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο είναι μυοκαρδίτιδα, ανευρύσματα των καρδιακών αγγείων, νεφρική ανεπάρκεια, σοκ. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Θεοδωρίδου, «δεν αφήνει κανένα σύστημα που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό». Τα υποκείμενα νοσήματα είναι και σε αυτήν την περίπτωση επιπλέον παράγοντες κινδύνου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Παυλοπούλου στο Newsbomb.gr για σύνδρομο MIS-C: Ανάλογο της Kawasaki – Μόνο το εμβόλιο προστατεύει