Κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ με «παράθυρο» στον ιδιωτικό τομέα, μελετά το υπουργείο Υγείας
Τροποποίηση στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, παρέα με την αλλαγή του υγειονομικού χάρτη της χώρας και τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα στα δημόσια νοσοκομεία, μελετά το υπουργείο Υγείας.
Στο τραπέζι είναι εδώ και καιρό, ένα εμπλουτισμένο πλέγμα κινήτρων με έμφαση στη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας των νησιών του Αιγαίου, όπου συχνά οι διαγωνισμοί για την πλήρωση θέσεων κηρύσσονται άγονοι. Η επικείμενη αλλαγή του υγειονομικού χάρτη και οι ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ, που προωθεί το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως θα σημάνουν γενικότερη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Για τις σκέψεις της κυβέρνησης, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα χθες (08/02/2022), με αφορμή τη συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, για την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Κεντρικό στοιχείο της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ότι το νέο νοσοκομείο θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. «Η επιλογή μας να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο ως ΝΠΙΔ είναι συνειδητή και θεωρώ ότι αποτελεί τομή στη δημόσια υγεία. Γιατί έχει αποδειχθεί, με βάση έγκριτες επιστημονικές μελέτες, και στοιχεία που δημοσιοποίησε και ο ΠΙΣ, ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία όταν λειτουργούν ως ΝΠΙΔ είναι αποδοτικότερα από το μοντέλο των ΝΠΔΔ. Αποδοτικότερο στη διαχείριση και εξοικονόμηση των πόρων του και παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Επίσης, το μοντέλο αυτό διοίκησης έχει αποδειχθεί σαφώς καλύτερο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό» είπε η κυρία Γκάγκα.
Ως προς το προσωπικό, η Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι σήμερα στο ΕΣΥ «υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων, πανεπιστημιακοί γιατροί, γιατροί ΕΣΥ και στρατιωτικοί γιατροί». Οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί γιατροί έχουν τη δυνατότητα άσκησης και ελεύθερου επαγγέλματος παράλληλα με το νοσοκομειακό του έργο. Οι γιατροί του ΕΣΥ, ως δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχουν δικαίωμα διατήρησης και ιδιωτικού ιατρείου. «Είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους τους γιατρούς του συστήματος υγείας, δυνατότητες που τους δίνονται σε άλλες χώρες και έτσι πολλοί προτιμούν να φύγουν. Δίνοντας τις ίδιες ευκαιρίες, θα στελεχωθούν περιφερειακά νοσοκομεία και ιατρεία και θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε κάθε γωνία της Ελλάδας» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και προανήγγειλε ευρύ δημόσιο διάλογο, με ζητούμενο τη σύμπνοια ως προϋπόθεση για τις αλλαγές αυτές.
Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε: «Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει τα σύγχρονα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, να έχουν τις ευελιξίες που έχουν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να μπορούν να λειτουργούν με όρους που θα υπάρχει και η λογοδοσία, θα υπάρχει και οι ηγεσία στο Νοσοκομείο με τις κατευθύνεις των σύγχρονων κλινικών και νοσοκομειακών δομών, δηλαδή με Διευθύνοντα Σύμβουλο, με υπεύθυνους για τις κλίνες, με υπεύθυνους για το ρίσκο. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προφανώς υπάρχουν όλες οι δομές οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το γεγονός λόγου χάρη ότι τώρα και σας το είπα στην Επιτροπή, εν μέσω πανδημίας γιατροί του ΕΣΥ πηγαίνουν και κάνουν χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς να πληρώνει ο πολίτης, η ΥΠΕ τι είπε; Επεξεργάζεται αυτό το σχέδιο. Και με ένα πλαίσιο νέας λειτουργίας και των ιατρών τον οποίο θα κάτσουμε να το συζητήσουμε, διότι για να καλυφθούν πολλά κενά, δηλαδή είναι πρόβλημα για τον ασφαλισμένο να υπάρχει ιδιότητα ιδιώτη ιατρού να μπορεί να δουλεύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές που ιδιώτες ιατροί μπορεί να μην έχουν την προθυμία να μπουν μέσα; Είναι τρομακτικό να συζητήσουμε ότι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτό το οποίο ανέφερε και η Αναπληρώτρια Υπουργός θα μπορέσουμε να δούμε όρους και προϋποθέσεις που να λειτουργούν και με ιδιωτικούς εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας;» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.
Η κεντρική ιδέα του σχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, είναι να πέσουν τα «στεγανά» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να θεσμοθετηθεί η αμφίδρομη πρόσβαση των γιατρών στους δύο τομείς της Υγείας. Αυτό σημαίνει να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί, πράγμα που ήδη συμβαίνει σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά και οι γιατροί του ΕΣΥ να αποκτήσουν πρόσβαση στην άσκηση ιδιωτικού έργου. Αυτό θα σήμαινε άρση του ασυμβίβαστου για τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, κάτι τέτοιο όμως ανοίγει ευρύτερο θέμα για όλο το Δημόσιο. Ωστόσο, υπάρχει και η λύση συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου για νέες προσλήψεις που θα γίνουν με τον νέο υγειονομικό χάρτη και τις ΣΔΙΤ και να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς να επιλέξουν το είδος της εργασιακής τους σχέσης. Στη δεύτερη περίπτωση, βέβαια, αίρεται η μονιμότητα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κόντρα Πλεύρη - Ξανθού για τους ανασφάλιστους: «Κάνατε κοινωνική πολιτική στα Βαλκάνια»