Πλεύρης – Κυριακίδου συζήτησαν για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών – Προβληματισμός στην Ευρώπη
Η ανάγκη ανάπτυξης ενιαίας στρατηγικής μεταξύ των κρατών- μελών σε ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ανάδειξης του ηγετικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Υγεία, ήταν τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στο Άτυπο Συμβούλιο. Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που επέδειξε η Ε.Ε στο θέμα της προμήθειας εμβολίων και θεραπειών κατά της Covid-19 και εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών, τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς και την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων πολιτών στις νέες θεραπείες.
Στο περιθώριο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου, ο κ. Πλεύρης είχε εκτενή συζήτηση με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα, καθώς και την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς έναντι της covid-19.
Οι κυβερνήσεις σε αρκετές χώρες, αρχίζουν να έχουν δεύτερες σκέψεις, για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ακόμα και στους υγειονομικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται για «στροφή 180ο». Η βρετανική κυβέρνηση επανεξετάζει το σχέδιό της για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς τριών δόσεων μέχρι την 1η Απριλίου, στους εργαζόμενους στην Υγεία και στην Πρόνοια. Ο υπουργός Υγείας, Σαγίντ Τζάβιντ δήλωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι πλέον «αναλογικό» μέτρο ως προς την αυξανόμενη ανοσία στην κοινότητα λόγω εμβολιασμού και την «ηπιότερη» νόσηση που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. Όμως, ακόμα και στην Αυστρία, που τέθηκε σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο τον πληθυσμό τις προηγούμενες ημέρες, είναι αμφίβολο εάν θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις, όπως η επιβολή προστίμων ύψους 3.600 ευρώ. Επίσης, πληθαίνουν οι φωνές από τα κρατίδια που ζητούν να αξιολογηθεί η αναλογικότητα του μέτρου. Και σε αυτήν την περίπτωση, κάποιοι επιστήμονες αμφισβητούν την αναγκαιότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, που φαίνεται πως προκαλεί ηπιότερη νόσο. Συζήτηση έχει ανοίξει και στη Γερμανία, με διαφοροποιήσεις ανά κρατίδιο. Η Βαυαρία ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, προβάλλοντας κυρίως νομικά ζητήματα, ωστόσο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε σε πρώτη φάση το «πράσινο φως» για να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Την ίδια ώρα, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία ανακοίνωσαν την άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας.
Στη χώρα μας, οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας καθώς δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, είναι περίπου 4.500. Η ισχύς της αναστολής είναι μέχρι την 31η Μαρτίου. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον τους αναμένονται. Ο υπουργός Υγείας, πάντως, έχει δηλώσει ότι η δική του εισήγηση θα είναι να μην συνεχίσουν να υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί.
(Με πληροφορίες από Politico.eu, zdf.de, tagesschau.de)
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Πανευρωπαϊκό «αντίο» στα περιοριστικά μέτρα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα