Παχυσαρκία: Η χειρουργική αντιμετώπιση που μπορεί να δώσει οριστικές λύσεις

Η παχυσαρκία, τα τελευταία, χρόνια έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) η επίπτωσή της έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1980, αποτελώντας μείζων πρόβλημα Υγείας και οδηγώντας σε σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα για τους πάσχοντες. Πρόκειται πλέον για ένα ζήτημα υγείας που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και η οποία οφείλει να βρει δραστικές λύσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής διαταραχής.
3'

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας φαίνεται να αποτελεί στις μέρες μας την πιο αποτελεσματική μέθοδο απώλειας βάρους αλλά και διατήρησης αυτής της απώλειας σε βάθος χρόνου.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Χειρουργικά αντιμετωπίζονται τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) πάνω από 40 kgr/m2 ή πάνω από 35 kgr/m2 σε συνδυασμό με άλλα συνοδά προβλήματα Υγείας τα οποία οφείλονται στην παχυσαρκία. Σε κάθε περίπτωση, σε επέμβαση θα προχωρήσει ένα άτομο το οποίο έχει προσπαθήσει με συντηρητικά μέσα να βελτιώσει το βάρος του και δεν τα έχει καταφέρει.

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Οι δύο κύριες κατηγορίες επεμβάσεων

Υπάρχουν δυο κύριες κατηγορίες επεμβάσεων στην περίπτωση της παχυσαρκίας:

  • Στην πρώτη κατηγορία, στόχος της επέμβασης είναι ο περιορισμός της προσλαμβανόμενης τροφής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το Γαστρικό Μανίκι (Επιμήκης Γαστρεκτομή).
  • Στη δεύτερη κατηγορία, στόχος της επέμβασης είναι τόσο ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής όσο και η δυσαπορρόφηση κάποιων συστατικών, όπως οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Γαστρική παράκαμψη και το mini-Bypass (Μίνι Γαστρική Παράκαμψη).

Μέθοδος διενέργειας βαριατρικής επέμβασης και αποτελέσματα

Στις μέρες μας, όλες οι επεμβάσεις αυτού του τύπου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, διενεργούνται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, δηλαδή με μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτό οδηγεί σε λιγότερες επιπλοκές και ταχεία ανάρρωση των ασθενών.

Τα αποτελέσματα αυτών των Βαριατρικών Επεμβάσεων, όπως ονομάζονται οι σχετικές επεμβάσεις, είναι εξαιρετικά. Συμβάλλουν τα μέγιστα τόσο στην ταχεία απώλεια βάρους όσο και στη βελτίωση συνοδών προβλημάτων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Αρτηριακή Υπέρταση, η αποφρακτική άπνοια ύπνου αλλά και της οστεοαρθρίτιδας και άλλων μυοσκελετικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νοσημάτων (IFSO), στην κορυφή της πυραμίδας των θεραπειών κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας (ως προς την αποτελεσματικότητα), βρίσκεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Η «μεταβολική» ή βαριατρική χειρουργική αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία στην αντιμετώπιση του Διαβήτη ενώ έχει αποδειχθεί πως η πρώιμη χειρουργική παρέμβαση αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας.

Μετά τη βαριατρική επέμβαση

Η παχυσαρκία αποτελεί χρόνια νόσο και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Συνεπώς, μόνη της μια επέμβαση δεν αρκεί για να επιτευχθεί το ιδανικό βάρος. Το άτομο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει μετά το χειρουργείο να παρακολουθείται από ειδική ομάδα που θα περιλαμβάνει διαιτολόγο, ψυχολόγο, ειδικό Βαριατρικό Χειρουργό, ειδικό παθολόγο και φυσικά να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με βελτίωση της διατροφής και φυσική άσκηση.

Για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων είναι απαραίτητο οι επεμβάσεις να διενεργούνται σε εξειδικευμένα κέντρα και από έμπειρους Βαριατρικούς Χειρουργούς. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των βαριατρικών χειρουργών με άλλες ειδικότητες όπως οι ενδοκρινολόγοι, οι γαστρεντερολόγοι, οι επεμβατικοί ακτινολόγοι, οι πνευμονολόγοι και φυσικά οι ψυχολόγοι και οι διατροφολόγοι.

Μαρία Νατούδη, MD, PhD
Γενικός Χειρουργός
https://natoudisurgery.gr/