Ο κορονοϊός συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για μακρόχρονα προβλήματα κατάθλιψης, στρες και αϋπνίας

Αυξημένος ο κίνδυνος για κατάθλιψη, στρες και αϋπνία ακόμη και 16 μήνες μετά από Κορονοϊό, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Ο κορονοϊός συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για μακρόχρονα προβλήματα κατάθλιψης, στρες και αϋπνίας
Μια νέα επιστημονική μελέτη παρουσιάζει τις επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των ασθενών που είχαν αρρωστήσει από κορονοϊό.
Pixabay
2'

Σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ασθενών μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός, σύμφωνα με μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα. Η μελέτη τονίζει ότι τα περισσότερα ψυχικά συμπτώματα υποχώρησαν μέσα στους δύο μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου, αλλά οι ασθενείς που πέρασαν πιο βαριά την Covid-19 (ακόμη κι αν δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν), είναι πιο πιθανό σε σχέση με όσους δεν έμειναν καθόλου στο κρεβάτι να εμφανίζουν κατάθλιψη, στρες και αϋπνία για πολλούς μήνες μετά την ανάρρωση τους από τη λοίμωξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ουνούρ Άνα Βαλντιμαρσντοτίρ του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση ανέλυσαν στοιχεία για έξι χώρες (Βρετανία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία και Εσθονία), περιλαμβάνοντας συνολικά 247.249 ανθρώπους, από τους οποίους οι 9.979 είχαν διαγνωστεί με Covid-19 το 2020 ή το 2021.

Οι τελευταίοι είχαν υψηλότερα ποσοστό κατάθλιψης και αϋπνίας (20,2% και 29,4%) σε σχέση με όσους δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με Covid-19 (11,3% και 23,8% αντίστοιχα). Η μελέτη βρήκε μία σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο πόσο καιρό είχε μείνει στο κρεβάτι ένας ασθενής με Covid-19 και στο πόσο καιρό μετά εμφάνιζε ακόμη κατάθλιψη ή αϋπνία. Μετά από 16 μήνες, όσοι είχαν μείνει στο κρεβάτι για περισσότερες από επτά ημέρες, συνέχιζαν να έχουν 50 έως 60% μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ αρρωστήσει με Covid-19.

Από την άλλη πλευρά, όσοι αρρώστησαν ήπια από την Covid-19 έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψης και άγχους, σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν διαγνώστηκαν με κορονοϊό. Μία εξήγηση των ερευνητών γι' αυτό είναι ότι η επιστροφή στην κανονική ζωή αποτέλεσε μία μεγάλη ανακούφιση για τους πρώτους, ενώ όσοι ποτέ δεν μολύνθηκαν από κορονοϊό συνέχισαν να έχουν άγχος μήπως αρρωστήσουν εξαιτίας του.

Διαβάστε επίσης:

Η μετάλλαξη Όμικρον αντέχει στις επιφάνειες περισσότερο από ό,τι η αρχική εκδοχή του κορονοϊού

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή