Πλεύρης: Προληπτικός έλεγχος, νέες θεραπείες και κλινικές μελέτες στο σχέδιο κατά του καρκίνου
Στο επίκεντρο της συζήτησής τους ήταν η πορεία της πανδημίας, οι εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, καθώς και η συνεργασία των κρατών-μελών της Ε.Ε για την παροχή στήριξης στο δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο λαό της Ουκρανίας. Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του, στην προσπάθεια που γίνεται από την Μαριάνα Βαρδινογιάννη, να φιλοξενηθούν 30 παιδιά, ογκολογικοί ασθενείς, με τις οικογένειές τους, και να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Η Στέλλα Κυριακίδου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στους ογκολογικούς ασθενείς, με τη διακοπή των διαγνώσεων και θεραπειών του καρκίνου. Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1 εκατ. μη διαγνωσμένοι ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας.
Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό στον προσυμπτωματικό έλεγχο. «Γι' αυτό το λόγο, στο κομμάτι της πρόληψης επιλέξαμε ότι ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχει τη βάση του στην πρόληψη που σχετίζεται με τον καρκίνο. Ήδη ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και είναι έτοιμο να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, είναι το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός που θα φέρει και το όνομα της Φώφης Γεννηματά». Σε πρώτη φάση, θα αποστελεί SMS σε 1.300.000 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν τη δωρεάν μαστογραφία και αντιστοίχως τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από έναν γιατρό, πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.
«Στη συνέχεια, από τον Ιούλιο και μετά, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε αυτό το σκέλος και στον εμβολιασμό του HPV για τον καρκίνο της μήτρας για πρώτη φορά στη χώρα μας το πρόγραμμα το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τον στόχο που έχουμε μέχρι το 2030 να έχουμε εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο εμβολιασμός πλέον αφορά και αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 με 18 ετών, κάτι το οποίο στη χώρα μας δεν γινόταν και ως πατέρας περιμένω στα δύο χρόνια που θα γίνει 9 χρόνων ο γιος μου να πάει να εμβολιαστεί. Διότι μέχρι στιγμής ήταν ένα ταμπού κιόλας στη χώρα κατά πόσο ο συγκεκριμένος εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται και στα αγόρια».
Ως προς το σκέλος της θεραπείας, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να βάλουμε τις περισσότερες δυνατές θεραπείες προς όφελος του ασθενούς. Και απευθύνομαι εδώ πέρα σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι η ιδιαιτερότητα που έχει η χώρα μας με τους κλειστούς προϋπολογισμούς στο φάρμακο και με το clawback, θα προσπαθήσουμε και με τις νέες οδηγίες οι οποίες θα δίνονται για πρώτη φορά, να εκτιμάται η θεραπευτική αξία του φαρμάκου και στις εκπτώσεις που θα καλούνται τα φάρμακα αυτά να δίνουν στις διαπραγματεύσεις. Στόχος μας είναι να μην αποτρέψουμε να έρθουν φάρμακα στη χώρα μας προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του καρκίνου. Και σε κάθε περίπτωση να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «είμαστε κάπως πίσω στην εφαρμογή του κανονισμού» για τις κλινικές μελέτες και «χρειάζεται να αναπτύξουμε με ταχύτητα». «Ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να το βλέπει ως δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς -και ειδικά όταν λέμε ότι στις κλινικές δοκιμές στην κορωνίδα βρίσκεται η ογκολογία- να έχουν πρόσβαση σε καλύτερες και καινοτόμες θεραπείες. Όλο λοιπόν αυτό το πλαίσιο θέλουμε να το ολοκληρώσουμε σε μια συνολική δράση που ξεκινά από την πρόληψη, οδηγεί στην γρήγορη διάγνωση, στη γρήγορη θεραπεία και αντιστοίχως στην πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: