Κατατέθηκε το τεχνικό δελτίο για το Εθνικό Ψηφιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Καρκίνου
Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε τελευταίες χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν ακόμα μητρώο καρκίνου, είτε εθνικής είτε τοπικής εμβέλειας. Λόγω έλλειψης δεδομένων, μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας, με βάση εκτιμήσεις από τα μητρώα καρκίνου γειτονικών χωρών.
Το ψηφιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, το οποίο εντάσσεται στο σχέδιο για την ψηφιακή υγεία που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, φιλοδοξεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο των επαγγελματιών υγείας που έχουν την ευθύνη της φροντίδας ογκολογικών ασθενών, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα τα δεδομένα της υγείας τους.
Το τεχνικό δελτίο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, για το Εθνικό Ψηφιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Καρκίνου, κατατέθηκε την Τετάρτη (16/03/2022) προς περαιτέρω διαβούλευση και επεξεργασία, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, με θέμα «Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στην μετά Covid-19 εποχή». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
1. Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, εθνικής εμβέλειας, που θα ενημερώνεται από όλες τις μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις βασικές παραμέτρους για την παρακολούθηση της νόσου ώστε η χώρα να μπορεί να εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μητρώων Καρκίνου.
2. Ένα ογκολογικό-αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα που θα εγκατασταθεί σε 10 επιλεγμένα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και θα παρέχει πρότυπα ψηφιακά εργαλεία εστιασμένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
3. Ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ασθενών που επιδιώκουν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 36.445.340,96 ευρώ και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τριών ετών. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023, σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος. Για το περιεχόμενο του Μητρώου, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας είπε ότι θα προσδιοριστεί από επιστημονική επιτροπή η οποία θα λάβει υπόψη της τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, ενώ θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Ως προς το Ογκολογικό – Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα, ο κ. Κωτσιόπουλος εξήγησε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί ο ρόλος των ογκολογικών συμβουλίων. Δέκα νοσοκομεία θα εφοδιαστούν με κατάλληλο εξοπλισμό και ειδικό λογισμικό υποστήριξης των συνεδριάσεων των διεπιστημονικών ομάδων. Στις συνεδριάσεις αυτές θα είναι διαθέσιμη και κατάλληλα οπτικοποιημένη, η πορεία της υγείας του ασθενούς ώστε να διευκολύνεται το έργο της ομάδας και να λαμβάνονται οι βέλτιστες κλινικές αποφάσεις. Οι πληροφορίες θα συλλέγονται από τα τοπικά πληροφοριακά συστήματα του νοσοκομείου, περιορίζοντας την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση. Επίσης, θα εξεταστεί και η δυνατότητα αξιοποίησης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη των ιατρών στην λήψη κλινικών αποφάσεων, ιδίως στο απεικονιστικό κομμάτι.
Τέλος, τα ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη ασθενών στόχο έχουν να διευκολύνουν την καθημερινότητα όσων ζουν με τον καρκίνο. «Είναι σημαντικό για τον ασθενή να μπορεί να αναφέρει ανά πάσα στιγμή ένα σύμπτωμα ή μια παρενέργεια που τον ανησυχεί, να μπορεί να ενημερωθεί έγκυρα για πρακτικά θέματα που τον αφορούν (π.χ. που μπορώ να κάνω ακτινοθεραπεία), να έχει πρόσβαση σε βασικά στοιχεία του ιατρικού φακέλου του, ακόμη και να επικοινωνήσει με ανθρώπους που βιώνουν την ίδια κατάσταση. Το πώς θα αναπτυχθούν αυτά τα εργαλεία, καθώς το ακριβές αντικείμενό τους αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο διαλόγου με την κοινότητα των ασθενών και πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας» τόνισε, τέλος, ο κ. Κωτσιόπουλος.
Διαβάστε επίσης:
Πλεύρης: Προληπτικός έλεγχος, νέες θεραπείες και κλινικές μελέτες στο σχέδιο κατά του καρκίνου
«Hospital at home» και «Home care»: Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας