Κορονοϊός: Πόσο προστατευμένοι είναι όσοι φορούν γυαλιά και όσοι φορούν φακούς επαφής
Οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά συχνά έχουν κάπως μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης με κορονοϊό ενώ οι φακοί επαφής δεν παρέχουν κάποια επιπρόσθετη προστασία, σύμφωνα με μία μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τη σημασία των ματιών ως εισόδου του κορονοϊού στο σώμα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άντριου Χέιγουορθ του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για 19.166 ανθρώπους. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει 15% μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό για όσους φορούν πάντα γυαλιά, σε σχέση με όσους δεν φορούν ποτέ.
Η προστατευτική δράση των γυαλιών είναι μειωμένη σε εκείνους που δήλωσαν ότι τα γυαλιά τούς εμποδίζουν να φορούν καλά τη μάσκα, ενώ δεν βρέθηκε κανένα προστατευτικό όφελος για όσους χρησιμοποιούν τακτικά φακούς επαφής.
Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο κορονοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μολύνουν και τα μάτια χρησιμοποιώντας τα ως πύλη εισόδου στον άνθρωπο. Είναι ασαφές σε ποιο ποσοστό οι μολύνσεις γίνονται μέσω αυτής της οδού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: «Σύντομη» η προστασία από τη νόσηση με την τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer