«Όχι» γιατρών και εργαστηρίων στις αλλαγές του υπ. Υγείας - «Δυσοίωνη» η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ

Διαπραγμάτευση από μηδενική βάση ζητούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα, πολυιατρεία και εργαστήρια, για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Γιατρός
Ανάκληση του σχεδίου νόμου ζητούν οι γιατροί
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
2'

Το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στο οποίο συμμετέχουν η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων, ζητά ανάκληση της διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νομοσχέδιου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 18 Απριλίου.

«Το Συντονιστικό Όργανο εκφράζει τη διαφωνία του με καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ/ΕΟΠΥΥ» τονίζει το συντονιστικό και προσθέτει: «Συνεχίζουμε τον ενδελεχή έλεγχο και εκτίμηση των διατάξεων του νομοσχεδίου κατ’ άρθρο, γιατί είναι πολλά τα σημεία που έχουμε καταγράψει ως προβληματικά και δυσοίωνα για την μελλοντική συνεργασία των ιατρικών μονάδων υγείας με τον ΕΟΠΥΥ». Ειδικότερα, οι σημαντικότερες διαφωνίες των γιατρών με το σχέδιο νόμου, εντοπίζονται στα εξής σημεία:

- Εισάγει ένα είδος διαρκούς πολιτικής επιστράτευσης, σε ιδιώτες ιατρούς που είναι είτε συμβεβλημένοι, είτε πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είτε εργάζονται σε συμβεβλημένα εργαστήρια χωρίς να έχουν με οποιονδήποτε τρόπο σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ.

- Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε προϋπολογισμό ή αμοιβές των ιδιωτών γιατρών που θα συμβάλουν στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζει σύστημα αμοιβής των ιατρών «κατά κεφαλήν» (capitation) και όχι ανά πράξη και περίπτωση.

- Θεσπίζει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) αποκλειστικά από τον προσωπικό ιατρό όσον αφορά την πρόσβαση στα νοσοκομεία.

- Θεσπίζεται εκτός από το βασικό rebate και δεύτερη έκπτωση βάσει ποιοτικών και πληθυσμιακών κριτηρίων με ακαθόριστο και ασαφή τρόπο τη στιγμή που οι ήδη υπάρχουσες περικοπές λόγω rebate και clawback είναι δυσβάσταχτες για τον κλάδο.

- Καταργεί την εκπροσώπηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και τους αντικαθιστά με μέλη που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας.

- Καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ ως ανεξάρτητη αρχή και συστήνεται στον ΕΟΠΥΥ τριμελής επιτροπή ελέγχων. Η ίδια επιτροπή επιλαμβάνεται και επί των ενστάσεων που ασκούνται κατά των πορισμάτων των ελέγχων της, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής ένστασης από τους ιατρούς και δίχως δικαίωμα αναστολής των ποινών.

Διαβάστε επίσης:

Προσωπικός γιατρός: Κίνητρα εγγραφής για τους πολίτες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή