Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Υγεία και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Διετές μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα, Παρασκευή (15/04/2022), οι υπουργοί Υγείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης και Μιχάλης Χατζηπαντέλα.
Παρόντες στην υπογραφή του μνημονίου, ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στόχος του μνημονίου συνεργασίας είναι η διαμόρφωση κοινού μετώπου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στα δύο κράτη και η ανάπτυξη και ενδυνάμωση της επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης που χρονολογείται από το 1987. Παράλληλα, υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (Ι.Υ&Υ.Δ.Υ.) της Κύπρου, για συνεργασία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δράσεις που αφορούν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των δύο χωρών, την ανίχνευση αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής προσωπικού και τη συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο για παραγγελίες και προμήθειες φαρμάκων, κυρίως ογκολογικών. Επίσης, περιλαμβάνει δράσεις σχετικά με την ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών και την επιμόρφωση των στελεχών των δύο Υπουργείων με στόχο την αποδοτικότερη οργάνωση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών και των μεθόδων ανάπτυξης της παροχής υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το μνημόνιο συναντίληψης προβλέπει την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων, με συχνή και απευθείας επικοινωνία του προσωπικού των αντίστοιχων φορέων και τμημάτων, καθώς και τη συνεργασία στον σχεδιασμό στρατηγικών για τα λοιμώδη νοσήματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα μικροβιακής ανθεκτικότητας και νοσοκομειακών λοιμώξεων.
«Πιο θεσμοθετημένη συνεργασία» στο κομμάτι της Υγείας χαρακτήρισε την υπογραφή των δύο μνημονίων ο Θάνος Πλεύρης. «Το Μνημόνιο έχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή κοινών πρακτικών στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αντίστοιχα, όμως, έχει κεφάλαια ιδιαιτέρως σημαντικά στο κομμάτι των νοσοκομειακών λοιμώξεων και επιτήρησης, αλλά και στο σκέλος των φαρμακευτικών δαπανών». Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε: «Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Υγείας επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα και ειλικρινή μας δέσμευση για περαιτέρω ανάπτυξη των ισχυρών διμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. Σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την οικοδόμηση μιας εξαιρετικής διμερούς σχέσης, η οποία συνεχώς ενισχύεται και αναβαθμίζεται, όπως καταδεικνύεται και από τη σημερινή υπογραφή των σημαντικών Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας».
Διαβάστε επίσης:
«Εμβόλια για όλους»: Δήμοι και ΜΚΟ στη μάχη του εμβολίου - Στο επίκεντρο οι ευάλωτες ομάδες