Αγωνία στους γονείς για τη μυστηριώδη ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα έξι συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ κρουσμάτων ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά με τους ειδικούς να παρακολουθούν τις αναφορές αναζητώντας απαντήσεις.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τα κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας αρχικά ταυτοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης.
«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.
Την ίδια ώρα εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ , σύμφωνα με το ECDC. «Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».
Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές, μολονότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κρούσμα, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να εκφράζει την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία καθώς, όπως σημείωσε, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις η νόσηση οδήγησε σε μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.
Τα έξι συμπτώματα
Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» δηλώνει η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.
Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:
1. Ικτερο
2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
3. Κνησμό στο σώμα
4. Πυρετό
5. Ναυτία
6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα
Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας: Η ηπατίτιδα δεν συνδέεται με το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός στην παρούσα χρονική στιγμή, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εμφάνισης της συγκεκριμένης ηπατίτιδας και στη χώρα μας.
«Πράγματι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αυτή την ασθένεια η οποία δεν σχετίζεται με κανέναν από τους πέντε γνωστούς τύπους ηπατίτιδας που γνωρίζουμε. Από την άλλη ξέρουμε πως άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ηπατικά προβλήματα, όπως οι κυτταρομεγαλοϊοί. Επίσης γνωρίζουμε πως η ασθένεια αυτή δεν έχει σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του covid, αλλά δεν έχει σχέση ούτε με τον κορονοϊό καθώς θα είχαμε προφανώς έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Πιθανότατα, από προσωπική μου άποψη, πρόκειται για κάποιον τοπικό αδενοϊό, μια ίωση, η οποία έχει προκαλέσει τα συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν αποκλείω να δούμε τέτοια περιστατικά και στη χώρα μας ή σε άλλα μέρη του πλανήτη», ανέφερε ο κύριος Κωνσταντόπουλος.
Παράλληλα, ο κύριος Κωνσταντόπουλος, πρόσθεσε πως οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διαπιστώσουν γρήγορα πως το παιδί τους νοσεί με ηπατίτιδα: «Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς αν ένα παιδί νοσεί. Το σύμπτωμα του ίκτερου είναι το συνηθέστερο, ωστόσο όταν διαπιστωθεί είναι αργά. Οι γονείς θα πρέπει να κοιτάξουν το ασπράδι των ματιών των παιδιών σε φυσικό φως για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια κιτρινωπή όψη. Τότε θα πρέπει να θορυβηθούν. Η αυτοεξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται στο φυσικό φως και όχι κάτω από λάμπα».
Τέλος, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τη δεδομένη χρονική στιγμή και όλα τα στοιχεία εξετάζονται ενδελεχώς από τους ειδικούς.
Διαβάστε επίσης:
Ηπατίτιδα: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για την επιδημία σε παιδιά – Οι επιστήμονες απαντούν
Ηπατίτιδα: Από νέο ιό τα κρούσματα - Δεν συνδέονται με τον κορονοϊό ή το εμβόλιο