Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για τις εξωσωματικές - Αυξάνεται το όριο ηλικίας

Ριζικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο εγκρίθηκε σήμερα, Παρασκευή (29/04/2022) στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Αλλαγές και στη λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων
PIXABAY
1'

Το σχέδιο νόμου αλλάζει τους ηλικιακούς περιορισμούς, δίνοντας τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επίσης, φέρνει αλλαγές και στη λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων, δηλαδή στην κρυοσυντήρηση ωαρίων. Το σχέδιο νόμου παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας, είναι:

- αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη

- επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάριά τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν

- καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί

- επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

- διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα για πλεονάζοντα κρυοσυντηρημένα γονιμοποιημένα ωάρια – Στο υπουργείο Υγείας η πρόταση