Κορονοϊός: Τι λένε οι ειδικοί για την άρση των μέτρων - «Τώρα τίθεται το θέμα της ατομικής ευθύνης»

Κορονοϊός: Στη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό προχώρησε η κυβέρνηση εν όψει καλοκαιριού.
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε την Πέμπτη σήμανε το τέλος της επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στη χώρα μας.
INTIME - ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
7'

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε την Πέμπτη, σήμανε το τέλος στο σκανάρισμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στη χώρα μας, αλλά και για την είσοδο στην Ελλάδα από το εξωτερικό, από την 1η Μαΐου. Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εμβολιασμένοι και μη θα εξακολουθούν να φορούν μάσκες στους κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

«Και στην Ευρώπη και παγκοσμίως βλέπουμε μεγάλη ύφεση των νέων κρουσμάτων, επομένως είμαστε αισιόδοξοι. Γνωρίζουμε πια ότι η λύση είναι ο εμβολιασμός, ποιες είναι οι ευαίσθητες ομάδες, επομένως τώρα τίθεται το θέμα της ατομικής ευθύνης. Πάνω από όλα πρέπει να προσέξουμε σε εσωτερικούς χώρους, σε χώρους με συνωστισμό, και όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν κάποια συμπτώματα», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, στην τηλεόραση του «MEGA».

«Πηγαίνουμε σταδιακά στα προ κοροναϊού στοιχεία της καθημερινότητάς. Πάντως, είναι ακόμα καλό σε εσωτερικούς χώρους να κρατάμε τις μάσκες», πρόσθεσε.

Προβληματισμένη η Παγώνη για την άρση των μέτρων

«Οι μάσκες προς το παρόν θα παραμείνουν, θα δούμε μέχρι πότε και που. Ακόμα έχουμε διψήφιους αριθμούς θανάτων και τριψήφιο αριθμό διασωληνωμένων. Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Καλά κάνουν και μειώνονται τα μέτρα, αλλά οι μάσκες είναι σημαντικές», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σχετικά με την άρση των μέτρων.

«Κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν, τήρησαν τα πρωτόκολλα, και πήγαμε μπροστά»

Σχολιάζοντας το κατά πόσο η άρση των μέτρων είναι μια «νίκη» των ανεμβολίαστων, η ίδια είπε ότι «Αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν, και δεν είχαμε φτάσει στα ποσοστά εμβολιασμού που φτάσαμε, ξέρετε πόσους θανάτους θα είχαμε; Κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν, τήρησαν τα πρωτόκολλα, και πήγαμε μπροστά».

«Η Όμικρον 2 είναι πολύ μεταδοτική»

Μιλώντας σχετικά με την υποχρέωση του ανεμβολίαστου εργαζόμενου για ένα rapid test την εβδομάδα, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι «Το ένα rapid test για τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο γίνεται επειδή μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και στο χώρο που βρίσκεται να μεταδίδει. Η Όμικρον 2 είναι πολύ μεταδοτική».

«Αρκετοί φίλοι μου μού λένε μήπως λόγω της τουριστικής περιόδου χαλαρώσουν τα μέτρα και την πατήσουμε; Και μετά ξαναβγούν οι αστυνομικοί και γίνουμε εμείς οι κακοί της παρέας; Αλλά πιστεύω ότι η επιτροπή που χειρίζεται την κατάσταση, κάτι ξέρουν παραπάνω από εμάς», σημείωσε εκφράζοντας τον προβληματισμό του ο ΓΓ των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

«Θα κρατούσα το πιστοποιητικό μέχρι τις 15 Ιουλίου»

«Παρακινδυνευμένο είναι πάντα το ότι γίνεται άρση μέτρων. Τώρα θα δοκιμαστούμε και θα δούμε τι θα γίνει. Αν ήταν στο χέρι μου δε θα έκανα ακόμα άρση μέτρων. Έχω πει ότι η μάσκα δεν πρέπει να βγει την 1η Ιουνίου. Το πιστοποιητικό θα το κρατούσα τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου», σημείωσε κλείνοντας η κ. Παγώνη.

Τα νέα μέτρα από 1η Μαΐου

Αναστολή covid pass: Αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.

Ορίζεται ένα ράπιντ τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

Εξακολουθούμε να φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και αυτό αποτελεί και ισχυρή σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων. Στους εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζονται μάσκες. Παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ότι δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση και οδηγούμαστε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό, ο οποίος συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και συνεπώς ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει μαζί του, καθώς επιστρέφει σε σημαντικό βαθμό στις συνήθειές του.

Μέτρα στα Σχολεία

Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.

Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές, εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα διενεργούν προληπτικά ένα ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022)

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ οι πρώτοι και ράπιντ τεστ οι δεύτεροι την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ οι πρώτοι και ράπιντ τεστ οι δεύτεροι την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

-Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες. Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση. Σε αντίθετη περίπτωση παρατείνεται η απομόνωση.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 47 νέοι θάνατοι εξαιτίας στη Σανγκάη το τελευταίο 24ωρο

Σχετικές ειδήσεις