Υπουργείο Υγείας: Αλλαγή κουλτούρας στην περίθαλψη με τον προσωπικό γιατρό - σύμβουλο υγείας
Το πιο ανοιχτό σύστημα επιλογής προσωπικού γιατρού φέρνει το υπουργείο Υγείας, με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ, για το οποίο ξεκινά σήμερα, Πέμπτη (05/05/2022) η συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Στόχος είναι η αλλαγή κουλτούρας στον πληθυσμό, ώστε να αποκτήσει δωρεάν προσωπικό γιατρό-σύμβουλο για όλα τα θέματα υγείας, ο οποίος θα τον καθοδηγεί στο πώς να κινηθεί αποτελεσματικά μέσα στο σύστημα υγείας.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε στενή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και τους εκπροσώπους των Φορέων, μέσα από συνεχείς συναντήσεις, φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των γιατρών για την οικοδόμηση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δέσμευσή του είναι ο «κατ’ ελάχιστον» διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών που θα συμμετάσχουν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, είτε πρόκειται για συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς είτε για γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Επίσης, ενισχύονται οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ δημιουργούνται 60 νέες ΤΟΜΥ.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ' οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους. Ειδικά για τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα παρέχεται δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη.
Παράλληλα, αξιοποιείται η εμπειρία από το ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού και στο σύστημα παραπομπών προς τα νοσοκομεία. Οι πολίτες που θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, θα έχουν προτεραιότητα στα τακτικά ραντεβού στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Με την έκδοση του παραπεμπτικού από τον προσωπικό γιατρό, θα κλείνεται ραντεβού σε νοσοκομείο με μια διαδικασία ανάλογη των ραντεβού εμβολιασμού.
Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2023. Ο υπουργός Υγείας είναι αισιόδοξος ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα πετύχει, καθώς έχει ληφθεί μέριμνα για να διορθωθούν κενά και αδυναμίες προηγούμενων προσπαθειών, τόσο ως προς τη διευκόλυνση των πολιτών όσο και ως προς τα αιτήματα των γιατρών. Φιλόδοξο στόχο αποτελεί και η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Με το νομοσχέδιο ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων και προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Με τον τρόπο αυτό, το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημα τους, ενώ οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν αρχικά σε νοσοκομεία, τα οποία έχουν την απαιτούμενη υποδομή σε προσωπικό και αίθουσες.
Αλλαγές της «τελευταίας στιγμής» είναι πιθανό να υπάρξουν στο νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας είναι ανοιχτός ως προς την εκπροσώπηση ασθενών και πιθανώς παρόχων στο νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Με αγωνία, επίσης, αναμένεται η ανακοίνωση της αμοιβής των γιατρών, η οποία θα υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό πολιτών που εγγράφουν. Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με την οποία εκφράζει την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έγιναν αποδεκτά πολλά από τα αιτήματα που εξέφρασε ο Σύλλογος, στις επανειλημμένες συναντήσεις των μελών του Δ.Σ, με τον Θάνο Πλεύρη. Διασφαλίστηκε μεταξύ άλλων, η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή χωρίς gate keeping και η συμμετοχή όλων των γιατρών στο νέο σύστημα ΠΦΥ, με αξιοπρεπείς αμοιβές. «Ο διάλογος θα συνεχιστεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που έχει δείξει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τον ιατρικό κόσμο. Στόχος μας είναι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου και βιώσιμου συστήματος υγείας που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλους τους ασθενείς, με την αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας. Ο αγώνας συνεχίζεται» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και η σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όπως έχει τονίσει ο ΠΙΣ μετά από τη συνάντηση μελών του ΔΣ με τον κ. Πλεύρη, ο Υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου «για γενναία αύξηση των ιατρικών αμοιβών που θα πρέπει να επανέλθουν τουλάχιστον στα προ μνημονίων επίπεδα και δεσμεύτηκε για σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ. Η συλλογική σύμβαση εργασίας θα συμπεριληφθεί με δεσμευτική διάταξη στο νομοσχέδιο».
Διαβάστε επίσης:
Προσωπικός γιατρός: Ένα εξάμηνο περιθώριο για να επιλέξουν οι πολίτες
Η διάταξη για τους εγκαυματίες που άλλαξε μετά από προτροπή της Παλιοσπύρου στο υπουργείο Υγείας