Κορονοϊός: Αναμένονται νέες μεταλλάξεις - Πιθανώς πιο μεταδοτικές από την Όμικρον

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας μίλησαν για το ενδεχόμενο να έχουμε την εμφάνιση και επικράτηση παραλλαγών του κορονοϊού, πιο μεταδοτικών από την Όμικρον.
Ο ιός θα προσπαθήσει να ξεφύγει από την ανοσία
INTIME NEWS
3'

Να συνηθίσουμε την ιδέα ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, τόνισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, με αφορμή την έναρξη του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, το οποίο πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2022. Ωστόσο, δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτικές θα είναι αυτές.

Ο ιός θα προσπαθήσει να ξεφύγει από την ανοσία που διαμορφώνεται, πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς πλέον μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είτε έχει εμβολιαστεί έναντι της covid-19 είτε έχει νοσήσει ή έχει τη λεγόμενη υβριδική ανοσία που προκύπτει από νόσηση μετά από πλήρη εμβολιασμό. Οι νέες παραλλαγές ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικές από την Όμικρον, αλλά με χαμηλότερη λοιμογονικότητα.

«Η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο» ανέφερε. «Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων» εκτίμησε.

Σε ο,τι αφορά τη χρήση της μάσκας ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως στο μέλλον θα αποτελεί μια ελεύθερη, εθελοντική και συνειδητή επιλογή, ποτέ και πού θα χρησιμοποιείται. Ειδικά για τη χρήση της το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, επισήμανε ότι όσοι ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά, μπορούν να μην την χρησιμοποιούν. Ωστόσο, όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για μόλυνση και βαριά νόσηση, θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα. Σε κάθε περίπτωση, η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει σε χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τα ιατρεία, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα στον τομέα των λοιμώξεων. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η λοίμωξη covid-19 παραμένει κυρίαρχο θέμα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σύνδρομο post-covid. Επίσης, το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων δεν έχει πάψει να απασχολεί το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Έμφαση δίνεται στο ρόλο του εργαστηρίου και των νεότερων δοκιμασιών στην έγκαιρη διάγνωση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα, αλλά και στους τρόπους επιλογής του βέλτιστου αντιμικροβιακού σχήματος από τον κλινικό γιατρό, ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

Τέλος, με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον αναμένεται η επίκαιρη διάλεξη που προγραμματίστηκε εκτάκτως και αφορά στα πιο πρόσφατα δεδομένα για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυξήθηκαν τα περιστατικά σε παιδιά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού