Πότε μπαίνει σε εφαρμογή ο προσωπικός γιατρός - Η σημαντική αλλαγή στις ακούσιες νοσηλείες

Την ψήφιση του νομοσχεδίου  «Γιατρός για όλους», χθες Τετάρτη (11/05/2022), ακολουθεί σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, προκειμένου ο νέος θεσμός του προσωπικού γιατρού να λειτουργήσει. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι Υπουργικές Αποφάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε οι πολίτες να έχουν στη διάθεσή τους όλο το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να επιλέξουν και να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό. 

Γιατρός
Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρονται δωρεάν
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
4'

Το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2023. Μέχρι τότε, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να έχουν ενημερωθεί αναλυτικά οι πολίτες για τα οφέλη του νέου θεσμού, τα κίνητρα για να εγγραφεί κάποιος, καθώς και για τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται δωρεάν.

Συνοπτικά, ο προσωπικός γιατρός θα είναι ο σύμβουλος υγείας για κάθε πολίτη, στον οποίο θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται, από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση και παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο σύστημα υγείας. Στις υπηρεσίες που θα προσφέρει ο προσωπικός γιατρός περιλαμβάνεται η πρόληψη, η ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, η επίσκεψη για εξέταση, η συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, η παραπομπή για εξετάσεις, σε ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι, ο προσωπικός γιατρός να παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν. Ειδικότερα, ο προσωπικός γιατρός είτε βρίσκεται εντός των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας), είτε σε ιδιωτικό ιατρείο ή ακόμα και κατ' οίκον, θα προσφέρει:

α) διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, συντονισμό και διασύνδεση με άλλους ειδικούς γιατρούς καθώς και με Νοσοκομεία Αναφοράς.

β) υποστήριξη, προσανατολισμό και υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.

γ) εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

δ) κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς γιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.

ε) δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.

Τονίζεται ότι ο προσωπικός γιατρός δεν εμποδίζει τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικούς γιατρούς και οι ειδικοί γιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα νοσοκομεία, όπως και ο προσωπικός ιατρός.

Ψυχική Υγεία

Ρυθμίσεις για την ψυχική υγεία, περιλαμβάνονται, επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο. Έπειτα από τρεις δεκαετίες νομοθετικού κενού, ρυθμίζεται πλέον ένα από τα βασικά προβλήματα του τομέα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, τη μεταφορά των ψυχικά ασθενών διενεργούσαν οι αστυνομικές αρχές, χωρίς ειδική εκπαίδευση. Πλέον τη μεταφορά των ψυχικά ασθενών σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας, κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας αναλαμβάνουν οι διασυνδεδεμένες Κοινοτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

Η εικόνα του ψυχικά ασθενούς με χειροπέδες εντός περιπολικού, σαν να πρόκειται για κάποιον συλληφθέντα, όχι μόνο δε συμβαδίζει με τις σύγχρονες ψυχιατρικές αρχές, αλλά επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχική υγεία του ασθενούς, επιτείνει το στίγμα και υποβαθμίζει το δικαίωμά του στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο ψυχικά ασθενής δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους ασθενείς, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κρατούμενος, δεν είναι εγκληματίας, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας. Η αστυνομία θα συμμετέχει στη μεταφορά κατ’ εξαίρεση και μόνο όταν η παρουσία της είναι απολύτως αναγκαία.

Επί σειρά ετών, ο εκσυγχρονισμός της μεταφοράς κατά την ακούσια νοσηλεία αποτελούσε καίριο αίτημα πλειάδας ενώσεων ασθενών και φορέων στο χώρο της ψυχικής υγείας. Με τη νέα διάταξη και με πρόσημο πρωτίστως ανθρωπιστικό, η διαδικασία ανατίθεται στο εξειδικευμένο ψυχιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και διενεργείται με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, υπό την διαρκή συντονιστική εποπτεία του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ.

Οι Μονάδες αυτές, επιχορηγούμενες από το υπουργείο Υγείας, αποτελούν έναν από τους πυλώνες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε στη χώρα μας προ 20ετίας. Σήμερα, οι διασυνδεδεμένες Κοινοτικές Μονάδες με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καλούνται να υποστηρίξουν, με την κατάρτιση και την πολύχρονη εμπειρία τους στον τομέα της ψυχικής υγείας, και τη μεταφορά των ακουσίως νοσηλευομένων. Το 2021, για το ζήτημα της διαδικασίας της μεταφοράς των φερόμενων ως ψυχικά ασθενών, κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας, είχε συναφθεί Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Νόμος του κράτους οι μεγάλες αλλαγές με τον προσωπικό γιατρό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου