Ευλογιά πιθήκων: Ώρα αποφάσεων για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα – Μέλος της επιτροπής στο Newsbomb.gr
Eυλογιά των πιθήκων: Η εμφάνιση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον πλανήτη με τις υγειονομικές αρχές της χώρας να παρακολουθούν στενά το θέμα - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμβολιασμού - Τι είπε στο Newsbomb.gr ο Εμμανουήλ Σμυρνάκης, γενικός Ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Ιατρικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Εντείνεται η ανησυχία για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ενώ όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων της ασθένειας.
Οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις στο πως και γιατί η ευλογιά των πιθήκων «ξέφυγε» από την Αφρική, όπου ενδημούσε μέχρι σήμερα και έφτασε στην Ευρώπη, εκφράζοντας προβληματισμό για το τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει στη δομή του ιού.
Παράλληλα οι υγειονομικές αρχές αναζητούν τρόπο αναχαίτησης της νόσου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει πέσει η πρόταση να υπάρξει στοχευμένος εμβολιασμός σε συγκεκριμένες, δηλαδή, ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι υγειονομικοί και οι στενές επαφές ατόμων που νοσούν από ευλογιά των πιθήκων.
Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr ο γενικός Ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Ιατρικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Εμμανουήλ Σμυρνάκης.
«Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή εμβολιασμών και το απόγευμα θα ενημερώσει κα. Θεοδωρίδου. Λογικά θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα», αναφέρει ο κ. Σμυρνάκης στο Newsbomb.gr
Και πρόσθεσε: «είναι πολύ νωρίς να πούμε πολλά πράγματα για την ευλογιά των πιθήκων όμως δεν μοιάζει να έχουμε ανάλογη εικόνα με τον κορονοϊό όσον αφορά την διάδοσή της. Αυτή την στιγμή χρειάζεται επιτήρηση παρακολουθούμε τα κρούσματα για να δούμε τι θα γίνει, αλλά νομίζω ότι ο πανικός δεν βοηθάει».
ΠΟΥ: Δεν έχει μεταλλαχθεί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων
Από την πλευρά του υψηλόβαμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί επισημαίνοντας ότι η μολυσματική αυτή νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.
Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχιση του γονιδιώματός του ωστόσο θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.
ECDC για ευλογιά των πιθήκων
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.
Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.
Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.
Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.
Διαβάστε επίσης:
Μαγιορκίνης για την ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – «Όχι» στα οριζόντια μέτρα
Ευλογιά των πιθήκων: Την είχαν «προβλέψει» από το 2021