Κλειστά τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυιατρεία για τρεις ημέρες
«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται στήριξη και χρηματοδότηση» τονίζει το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών φορέων της ΠΦΥ και ζητά κατάργηση του μηχανισμού υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).
Με την ομόφωνη υποστήριξη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, το Συντονιστικό που εκπροσωπεί τα διαγνωστικά κέντρα, τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τα πολυιατρεία και τους ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Υγείας, προχωρά στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει για τις 26, 27 και 28 Μαΐου.
Χθες, Δευτέρα (23/05/2022), έγινε κοινή σύσκεψη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, τους προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά την οποία εκφράστηκε ομόφωνη στήριξη στα αιτήματα που διεκδικεί το Συντονιστικό. Συγκεκριμένα, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:
«1) Τον περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023 παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback (στα επίπεδα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών) με συνυπευθυνότητα της πολιτείας, με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψή του και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).
2) Το "κούρεμα" των τεχνητών χρεών που μας φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που ορθώς έγινε) και που ήταν δάνειο και όχι τεχνητό χρέος».
«Κάθε εξέταση που εκτελείται πρέπει να αποζημιώνεται!» τονίζουν οι ιδιωτικοί φορείς της ΠΦΥ και καλούν την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την Πρωτοβάθμια «για να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού clawback, να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυιατρεία, τα οποία στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό». Επίσης, καλούν τον υπουργό Υγείας να ανταποκριθεί στη διαβούλευση για τα παραπάνω αιτήματα, «το δίκαιο των οποίων εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται ότι αποδέχεται στις δηλώσεις του, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στον ΕΟΠΥΥ».
Τέλος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας καλούν για καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και επιπλέον ζητούν την υποστήριξη και των κλινικών ιατρών στον αγώνα των συναδέλφων τους. «Ενωμένοι και συνεπείς αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του clawback, την ελάφρυνση των συσσωρευμένων αναγκαστικών υποχρεώσεων και την καθιέρωση αξιοπρεπών αμοιβών και αποζημιώσεων». Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιατρούς.
Διαβάστε επίσης:
Τριήμερο «λουκέτο» σε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια στις 26, 27 και 28 Μαΐου