Ξανθός: Αναβάθμιση της δημόσιας υγείας με αύξηση δαπανών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Την ειδική έκδοση «Η Μαύρη Βίβλος της πανδημίας» που εξέδωσε ο τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασαν σήμερα, Τετάρτη (01/06/2022) η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας και ο Γιώργος Βαρεμένος, Αν. Τομεάρχης Υγείας.
Η ειδική αυτή έκδοση, 66 σελίδων, φιλοδοξεί να συμβάλει στην τεκμηριωμένη κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, καθώς και να αναδείξει μια εναλλακτική πρόταση, η οποία «θα μπορούσε να είχε ακολουθηθεί αλλά αγνοήθηκε».
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός επισήμανε τις θέσεις που έχει καταθέσει το κόμμα για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την επένδυση στο δυναμικό του, «για να ξεπεράσουμε την παρατεταμένη κρίση και την υποχώρηση της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας και να υπάρξει προοπτική βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, στη γραμμή της ισότητας, καθολικότητας, αποτελεσματικότητας της φροντίδας». Σε αυτό το πλαίσιο, αφού τόνισε ότι το κλειδί μιας προοπτικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας είναι η αύξηση των δαπανών για την Υγεία, υπογράμμισε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ με στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ).
Ως προς την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις «αρνητικές πρωτιές» της χώρας στους σκληρούς δείκτες, τονίζοντας ότι είναι αψευδείς μάρτυρες, καθώς, όχι μόνο στην αιχμή των κυμάτων αλλά και τώρα που είμαστε σε φάση αποδρομής, η κατάταξη της Ελλάδας ήταν «ιδιαίτερα αρνητική και προσβλητική». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη σε ημερήσιους θανάτους στις 23/5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού από covid-19, περίπου 70% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, τον Μάρτιο του 2022, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα ήταν στο 31% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 5,8%. Όμως, ο πιο τραγικός δείκτης αποτυχίας της διαχείρισης της κυβέρνησης, είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι μέρες που παρέμεναν εκτός ΜΕΘ (περίπου 4,8) διασωληνωμένοι ασθενείς που κατέληξαν, πλευρά που ανέδειξε και η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα.
Παράλληλα, «αυξήθηκαν οι υγειονομικές ανισότητες στη διάρκεια της πανδημίας», καθώς τριπλασιάστηκαν οι ανικανοποίητες ανάγκες των πολιτών. Η κυβέρνηση υποεκτίμησε τον κίνδυνο, ενώ κήρυξε πολλές φορές τη λήξης της πανδημίας, γιατί δεν ήθελε να δεσμευτεί σε μια μακρόπνοη στήριξη στο ΕΣΥ, υποστήριξε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση περίμενε να τελειώσει με την πανδημία, για να προχωρήσει στην «ιδιωτικοποίηση φιλέτων» του ΕΣΥ, στη συρρίκνωση μονάδων υγείας και στην ενίσχυση των ιδιωτικών μονάδων διάγνωσης, νοσηλείας και κατ' οίκον φροντίδας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας, Γιώργος Βαρεμένος, στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως κατά την πανδημία ό,τι έγινε στην πρωτεύουσα έγινε και στην περιφέρεια με μαζική αναστολή χειρουργείων. Κατηγορώντας την κυβέρνηση για «συνειδητή απόφαση αποδυνάμωσης του ΕΣΥ» έφερε ως παράδειγμα το νοσοκομείο του Αγρινίου, αναφέροντας ότι από το τέλος του έτους έχουν αποχωρήσει 11 γιατροί, 9 με σύνταξη και 2 με παραίτηση, ενώ ήδη τελούν υπό παραίτηση άλλοι 3 και μέσα στον χρόνο επίκειται η συνταξιοδότηση ακόμα τεσσάρων. Τόνισε ότι από αυτές τις θέσεις δεν έχει καλυφθεί καμία, «και αυτό παρότι από τις αρχές του χρόνου είναι γνωστό ποιοι θα συνταξιοδοτηθούν».