Γκίκας Μαγιορκίνης: Η εκτίμησή του για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης χρησιμοποίησε την Πορτογαλία ως βάση για την εκτίμησή του σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης χρησιμοποίησε την Πορτογαλία ως βάση για την εκτίμησή του σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου
2'

Ανάρτηση στο Facebook με την οποία ανέλυσε την εκτίμησή του για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα έκανε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η πρώτη σημαντική ταλάντωση της άνοιξης-καλοκαιριού του 22 στην Ευρώπη παρατηρείται στην Πορτογαλία οδηγούμενη από την Ο5. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ταλάντωση ήδη βρίσκεται στην κορύφωσή της αλλά ακόμα είναι νωρίς για να είμαστε σίγουροι».

Στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «αν θα δούμε παρόμοιες ταλαντώσεις στις υπόλοιπες χώρες και φυσικά στην Ελλάδα».

Στην ανάλυσή του αναφέρει πως «όπως φαίνεται από το συγκριτικό προφίλ των 2 χωρών (διορθωμένο για το μέγεθος του πληθυσμού) η Πορτογαλία είχε μία μεγάλη οξυκόρυφη ταλάντωση που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο έπεσε πριν το τέλος του Φεβρουαρίου και έκτοτε βρισκόταν σε μία "κοιλάδα". Η Ελλάδα βίωσε μία οξυκόρυφη ταλάντωση τον Δεκέμβριο-αρχές Ιανουαρίου και μετά ακολούθησε ένα πλατό, μία μικρή ταλάντωση τον Μάρτιο (Όμικρον 2) και μία διαρκής μείωση από τις αρχές του Απριλίου, ενώ από τα τέλη του Απριλίου βρίσκεται σε "κοιλάδα"».

«Τα 2 προφίλ είναι αρκετά διαφορετικά, συνεπώς είναι δύσκολο να εξάγουμε ασφαλές συμπέρασμα για την πιθανότητα επερχόμενης ταλάντωσης και στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν βλέπουμε συστηματική αύξηση των διαγνώσεων στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Αν ωστόσο επαληθευθεί το σενάριο της Πορτογαλίας και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, η βασική πρόβλεψη είναι μία ήπια αύξηση των διαγνώσεων και στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της Ο5 που θα διαρκέσει 1-2 μήνες χωρίς να δημιουργήσει κάποια σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας» καταλήγει ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην εκτίμησή του για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα.