Πλεύρης: Ένας ισχυρός και διαφανής ΠΟΥ στο επίκεντρο της στρατηγικής για την παγκόσμια υγεία

Στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της ΕΕ (EPSCO, Health), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (14/06/2022) στο Λουξεμβούργο, συμμετείχε ο Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA
5'

Τον Έλληνα υπουργό Υγείας συνόδευε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος. Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Dr. Andrea Ammon, καθώς και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Emer Cooke.

Κατά την σύνοδο, οι Υπουργοί συζήτησαν την πρόταση Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας, την αναθεώρηση της Στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία παγκοσμίως, ενώ στο γεύμα συζήτησαν τις επόμενες προκλήσεις της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Επίσης, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν, μεταξύ άλλων, για την πρόοδο των διαβουλεύσεων με το Ευρωκοινοβούλιο για τον Κανονισμό Αντιμετώπισης Σοβαρών Διασυνοριακών Απειλών, τις αναδυόμενες υγειονομικές προκλήσεις από την ηπατίτιδα στα παιδιά και την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και για την υγειονομική κατάσταση στην Ουκρανία και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΕ.

Κατά την ομιλία του, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι η πανδημία COVID-19 λειτούργησε ως καταλύτης για τις ψηφιακές παρεμβάσεις στην υγεία και πως η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα, αναπτύσσοντας ψηφιακά εργαλεία όπως το Εθνικό Μητρώο Aσθενών με COVID-19, το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών για τον COVID-19, την άυλη συνταγογράφηση, πύλες για την καθοδήγηση και υποστήριξη των πολιτών, ψηφιακές υποδομές για την διευκόλυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα κράτη-μέλη που έθεσε σε λειτουργία το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (DCC), καθώς και ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπογράμμισε πως η πρόταση Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία θα παρέχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανταλλαγής δεδομένων που θα θεσπίζει και διασφαλίζει σταθερούς κανόνες, κοινά πρότυπα και πρακτικές, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, υποδομές και πλαίσιο διακυβέρνησης για τη πρωτογενή χρήση ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας από ασθενείς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την δευτερογενή χρήση των δεδομένων αυτών για σκοπούς έρευνας, καινοτομίας, χάραξης πολιτικής.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της χώρας μας να συνδεθεί στο MyHealth.eu με στόχο τη διασυνοριακή ανταλλαγή των υπηρεσιών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συνοπτικού ιστορικού ασθενών, τόσο ως χώρα θεραπείας όσο και ως χώρα ασφάλισης, καθώς και στη συμμετοχή του υπουργείου Υγείας στο ευρωπαϊκό έργο X-eHealth για τον ευρωπαϊκό μορφότυπο διασυνοριακής ανταλλαγής Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας. Σχετικά με τη δευτερογενή χρήση ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η ρύθμισή της αποτελεί εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα, λόγω κατακερματισμού, διαφορετικότητας και της μη διαλειτουργικότητας των συστημάτων των δεδομένων υγείας. Εν προκειμένω, σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων για την Υγεία αναμένεται να διασφαλίσει τον έλεγχο των πολιτών στα δεδομένα τους και να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο με αξιόπιστους μηχανισμούς διακυβέρνησης της ΕΕ και των κρατών-μελών και ένα ασφαλές περιβάλλον επεξεργασίας. Τέλος, εστίασε στο ότι ο προτεινόμενος κανονισμός θέτει πολύ υψηλά τον πήχη, επισημαίνοντας πως για την υλοποίησή του θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας ώστε η προσπάθεια να μην καταστεί εξουθενωτική για τα κράτη-μέλη (λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά προϋπολογισμούς, ψηφιακή ετοιμότητα, κλπ.).

Αναθεώρηση ευρωπαϊκής στρατηγικής για την παγκόσμια υγεία

Ο κ. Πλεύρης τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία, υποστηρίζοντας πως η πανδημία κατέδειξε τις ελλείψεις της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας όσον αφορά την επιτήρηση, την έγκαιρη προειδοποίηση και την ανταπόκριση, με σοβαρό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο που έχει πλήξει κυρίως τις πιο ευάλωτες χώρες και κοινωνίες. Υπογράμμισε πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία κρούουν ένα ανησυχητικό καμπανάκι για την παγκόσμια υγεία, διότι από τη φρικτή ανθρωπιστική καταστροφή που λαμβάνει χώρα σε μια γειτονική χώρα και την καταστροφή των υγειονομικών της υποδομών, ο πόλεμος επιδεινώνει ένα ήδη εξασθενημένο διατροφικό σύστημα, προσθέτοντας στον Covid-19, την κλιματική αλλαγή και τα οικονομικά σοκ.

Για τους λόγους αυτούς, τόνισε ότι απαιτείται μια φιλόδοξη και λειτουργική νέα στρατηγική που θα θέσει την πολυμέρεια με έναν ισχυρό, ανεξάρτητο και διαφανή Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στον πυρήνα της, με τη συμμετοχή όλων των σχετικών ενδιαφερομένων και επιτρέποντας στην ΕΕ να δώσει το παράδειγμα. Υποστήριξε πως η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει την εστίασή της στη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ, στην αναθεώρηση του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας και στην έγκριση της νέας Συνθήκης για τις πανδημίες. Επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των συστημάτων υγείας και των τοπικών παραγωγικών ικανοτήτων στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αφρική. Τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπισθούν οι ανισότητες και να προαχθεί η καθολική κάλυψη υγείας, με εστίαση στην εφαρμογή της «Μιας Υγείας» και στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε όλες μας τις δράσεις.

Παράλληλα ο κ. Πλεύρης εξήρε τον ρόλο της ΕΕ, ως ο μεγαλύτερου χορηγού ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, και υποστήριξε την διοχέτευση στοχευμένης αναπτυξιακής βοήθειας για την προώθηση των προαναφερθέντων στόχων, μέσω συνεργασιών με βασικές χώρες εταίρους όπως οι ΗΠΑ, διαπεριφερειακές συνεργασίας όπως της ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης για την υγεία, και κάλεσε σε ενίσχυση των δράσεων για την υπογραφή και άλλων παρόμοιων συμφωνιών συνεργασίας.