Κορονοϊός: «Πιθανή μια νέα παραλλαγή του ιού σε τρεις μήνες» - Σε επίπεδα Απριλίου ξανά τα κρούσματα

Κορονοϊος: «Πιθανή μια νέα παραλλαγή του ιού σε τρεις μήνες – Εξασθενεί ο οργανισμός από τις επαναλοιμώξεις»
Κορονοϊός: «Πιθανή μια νέα παραλλαγή του ιού σε τρεις μήνες»
Intimenews
5'

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης, ο οποίος τόνισε ότι είναι πιθανή μια νέα παραλλαγή του ιού σε τρεις μήνες και επανέλαβε ότι «οι υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ4 και ΒΑ5 έχουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα από όλες τις μεταλλάξεις μέχρι σήμερα».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Ατσαλάκης τόνισε ότι είναι θωρακισμένοι από τον ιό όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου, αποκαλύπτοντας ότι οι επαναμολύνσεις στην κοινότηα έχουν αυξηθεί 20%.

«Υπάρχουν έρευνες που μελετούν τις αναπαραγωγές του ιού πώς εξελίσσεται μέχρι σήμερα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα έχουμε καινούργια παραλλαγή σε δύο με τρεις μήνες.

«Οι τελευταίες έρευνες δίνουν διπλάσια πιθανότητα κάποιος που έχει νοσήσει για δεύτερη φορά να καταλήξει και πενταπλάσια πιθανότητα να εισαχθεί σε νοσοκομείο για νοσηλεία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κορονοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό το απόγευμα

Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σε επίπεδα Απριλίου έφτασαν ξανά τα κρούσματα

Τα δεδομένα για τον κορονοϊό στη σκιά του έκτου κύματος της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη μέσα στο καλοκαίρι παρακολουθούν οι επιστήμονες με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ σε δηλώσεις του την Τετάρτη να μην αποκλείει και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Το μεγαλύτερο «χτύπημα» από το κύμα του κορονοϊού που είναι σε εξέλιξη δέχονται τα νησιά σε ορισμένα εκ των οποίων η θετικότητα ξεπερνά ακόμα και το 50% την ώρα που για δεύτερο 24ωρο χθες (29/06) τα κρούσματα πανελλαδικά πλησίασαν τα 20.000 – μαζί με τις επαναμολύνσεις.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 16.115 νέες μολύνσεις, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 28 Ιουνίου είχαν ανακοινωθεί 20,084 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για την Τετάρτη (29/06) οι πιο υψηλές θετικότητες καταγράφονται σε Μύκονο (53,53%), Μήλο (52,45%), Σαντορίνη (39,51%) και Πάρο (31,7%). Την ίδια ώρα στην Αττική καταγράφηκαν σχεδόν τα μισά κρούσματα (9.848) ενώ σε ανοδική πορεία βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη με 1,385 κρούσματα.

Στο ίδιο πλαίσιο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,35 ενώ σε ορισμένε περιοχές έχει φτάσει ακόμα και το 1,52.

Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού για την Τετάρτη 29/06ΕΟΔΥ

«Μελανό» σημείο παραμένουν, παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 260 με αύξηση 12% σε σχέση με την Τρίτη - αν και ακόμα δεν μεταφράζονται σε πίεση στους σκληρούς δείκτες όπως οι διασωληνώσεις ή οι θάνατοι γεγονός που επιτρέπει στο υπουργείο Yγείας να διαμηνύει δια του Θάνου Πλεύρη ότι δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη μέτρων ούτε σε γενικό ούτε σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ:

  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (57.9% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 70 έτη
  • To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
  • Οι εισαγωγές3 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 260 (ημερήσια μεταβολή +12.55%).
  • Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.
  • Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Αν χρειαστεί θα ενισχυθούν τα μέτρα

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, μίλησε στο GRtimes.gr, τόσο για το αν υπάρχει ανησυχία στις αρχές για τα κρούσματα, αλλά και για το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα νέο κύμα της πανδημίας.

«Η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, πάντα προκαλεί προβληματισμό και εγρήγορση και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η πρόσφατη έξαρση οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν αυξημένη μολυσματικότητα και ικανότητα ανοσιακής διαφυγής» τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes o πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προς αναχαίτιση ενός νέου κύματος της πανδημίας, ο Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί αλλά, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας, έχει ανασταλεί η υποχρεωτικότητα τους. Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους παροχής φροντίδας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και, επίσης, συστήνεται ισχυρά στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Γενικότερα οι συστάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή συγχρωτισμού, την καραντίνα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και τη διενέργεια συχνών διαγνωστικών ελέγχων. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και αν τυχόν χρειαστεί, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συστήσει ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων».

Σχετικές ειδήσεις