Προσωπικός γιατρός: Αναβολή μίας εβδομάδας στις εγγραφές των πολιτών
Ο λόγος της αναβολής έχει να κάνει με τεχνικά θέματα, σε σχέση με τη λειτουργία της πλατφόρμας των εγγραφών. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει μόλις τέσσερις ημέρες που άνοιξε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη των συμβάσεων των γιατρών (Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Παθολογίας) με τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, ότι για ένα διάστημα, οι εγγραφές πολιτών και οι συμβάσεις των γιατρών θα προχωρούν παράλληλα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται πως αρκετοί γιατροί τηρούν στάση αναμονής. Ενδεικτικό είναι πως η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) καλεί τα μέλη της να «διατηρήσουν ψυχραιμία» μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ «επί των βασικών όρων που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη και ποιοτικότερη λειτουργία των ιατρείων και την ένταξη των μη συμβεβλημένων συναδέλφων». Σύμφωνα με την ΕΕΠΕ, υπάρχουν ασάφειες στις διαδικασίες όπως έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, οι παθολόγοι υποστηρίζουν ότι «θα πρέπει να καθοριστεί επακριβώς το πώς θα ορίζονται οι σχέσεις του προσωπικού ιατρού και των εγγεγραμμένων σε αυτόν ασφαλισμένων. Δεν υπάρχει ουδεμία πληροφόρηση με το πλήθος και τον κανόνα των επισκέψεων των ασφαλισμένων ή ως πάσχοντες από χρόνιο νόσημα ούτε υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται, καθώς και πώς θα αποζημιώνονται οι προσωπικοί ιατροί, για τα τυχόν επείγοντα περιστατικά εκτός των προκαθορισμένων ραντεβού».
Επίσης, ζητούν να μην υπάρχουν ποινές στους ασθενείς που επιθυμούν να συμβουλευτούν άλλον, μη συμβεβλημένο γιατρό «εάν έχει αμφιβολίες για τη θεραπεία που του έχει συστηθεί ή δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσου ραντεβού με τον ιατρό που έχει εγγραφεί». Για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, η ΕΕΠΕ επισημαίνει ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση ώστε να έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού για να μη κινδυνεύσει από τυχόν καθυστερήσεις η εύθραυστη υγεία τους.
Ως προς την οικονομική αποζημίωση, οι παθολόγοι θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει ένα συμπληρωματικό επίδομα για τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου (για γραμματειακή υποστήριξη, ενοίκιο κλπ.), ανάλογου με το πλήθος των εγγεγραμμένων πολιτών. Όσο για τους ελευθεροεπαγγελματίες παθολόγους, εκκρεμεί η «νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί χωρίς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, αμειβόμενοι ιδιωτικά από τους ασθενείς τους».
Επομένως, η λίστα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών ιατρών, φαίνεται πως θα διαμορφωθεί προς το τέλος της προθεσμίας που έχει δοθεί. Σε κάθε περίπτωση, η δεξαμενή των περίπου 850 οικογενειακών γιατρών που είχαν ήδη συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, θεωρείται πως θα διατηρηθεί.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 την Πέμπτη (30/06/2022), χαρακτήρισε μεγάλη τομή το θεσμό του προσωπικού γιατρού. ΑΡχικά «από τον Σεπτέμβριο και καθολικά από 1η Ιανουαρίου, οι Έλληνες θα έχουν έναν γιατρό που θα τους τον πληρώνει δωρεάν το κράτος και θα είναι η πρώτη τους αναφορά, η πρώτη τους συμβουλή. Ο άνθρωπος που θα τους λέει τι πρέπει να κάνουν, αν πρέπει να πάνε σε ειδικό γιατρό, ή σε νοσοκομείο, εάν πρέπει να πάρουν φάρμακα» δήλωσε.
Διευκρινίζοντας το σύστημα παραπομπών, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «ακολουθούμε το μοντέλο της Αγγλίας χωρίς όμως να έχουμε τους πολύ σκληρούς περιορισμούς. Ο πολίτης θα μπορεί να πηγαίνει σε ειδικούς γιατρούς χωρίς να τον στέλνει κάποιος, θα μπορεί σε πρώτη φάση να πηγαίνει και στα νοσοκομεία, απλά δίνουμε κίνητρα – αντικίνητρα ώστε οι πολίτες να δουν τα οφέλη και να το αγκαλιάσουν. Και αντί να ξεκινάνε από το σπίτι τους να παίρνουν γνωστούς και να ρωτάνε, να ξέρουν ότι θα παίρνουν τηλέφωνο τον γιατρό που έχει το φάκελό τους, που ξέρει την εικόνα τους, του λένε τι συμβαίνει και αυτός θα τους κατευθύνει. Αυτό θα είναι η βάση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας».