Τέταρτη δόση εμβολιασμού: Ποιοι πρέπει και ποιοι δεν πρέπει να την κάνουν
Νέες διευκρινίσεις για την τετάρτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, για την οποία τόνισε ξανά ότι δεν είναι υποχρεωτική, έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μετά την εισήγηση της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσε σύγχυση.
Η Μαρία Θεοδωρίδου αρχικά υπενθύμισε ότι στις 3 Μαΐου «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας όπως και την εμβολιαστική κάλυψη αλλά και το χρόνο που είχε παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, την τρίτη δόση, είχε διατυπώσει τη σύσταση εμβολιασμού με 2η αναμνηστική δόση, τέταρτη δόση για να μην μπερδευόμαστε, πρώτον σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και εκείνων που διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Επιπλέον, ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ιδιαιτέρως εκείνων με υποκείμενα νοσήματα».
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι «σύμφωνα με τις συστάσεις που διατυπώθηκαν το Μάιο, το εμβόλιο, η τέταρτη δόση, χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό από την τέταρτη δόση. Άτομα, δε, που έχουν εμβολιαστεί με 3 δόσεις και έχουν νοσήσει μετά δεν έχουν ανάγκη τέταρτης δόσης».
Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε, επίσης, γιατί στις 27 Ιουνίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανήλθε στη σύστασή της «για τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και επιπλέον άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα».
«Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της αυξημένης ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα που παράγονται από τη νόσηση ή και από τον εμβολιασμό, των νέων παραλλαγών της Όμικρον, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, συντελεί στο να παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αναλογικά αριθμό νοσηλειών» εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου «η τέταρτη δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Η προστασία έναντι της ήπιας νόσου από τις παραλλαγές Όμικρον και περισσότερο έναντι της μόλυνσης, φαίνεται ότι εξασθενεί σύντομα, σε μικρό χρονικό διάστημα ακόμη και μετά την αναμνηστική δόση».
Ειδικά, μάλιστα, για τον γενικό πληθυσμό ηλικίας μικρότερης των 60 ετών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε ότι «τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από αυτή την τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα. Ωστόσο συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η Επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη».
Επέμεινε, δε, ότι «άτομα (σ.σ. κάτω των 60 ετών) που έχουν πρόβλημα ιδιαίτερα ας συμβουλευτούν το γιατρό τους για αυτή την 4η δόση. Σκοπίμως δεν αναφέραμε όλες τις ομάδες διότι εδώ η αντιμετώπιση και η χορήγηση του εμβολίου πρέπει να έχει τον εξατομικευμένο χαρακτήρα.
«Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό από την ηλικία των 5 ετών και άνω, η χορήγηση πρώτης αναμνηστικής δόσης στον ενήλικο πληθυσμό και δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τέλος, που παρουσίασε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους «σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της πρώτης αναμνηστικής, της 3ης δόσης, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί ποσοστό 80,4% των δικαιούχων με το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 να ξεπερνάει το 90%» ενώ «σε σχέση με την δεύτερη αναμνηστική δόση, 4η δόση, για τα άτομα άνω των 60 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 332.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλα 40.000 μελλοντικά ραντεβού, ποσοστό 17,1% των δικαιούχων. Ενώ για τις ηλικίες 39-59 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 14.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλες 18.000 μελλοντικά ραντεβού».