Κρούσματα σήμερα: 15.869 νέες μολύνσεις, 14 θάνατοι και 95 διασωληνωμένοι
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 01 Ιουλίου 2022 (ώρα 09:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 15.869. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.692.371 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.127 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 174.551(4.5% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.250 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 36 (37.89%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (62.11%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.734 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 326 (ημερήσια μεταβολή +0.93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 18.996 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 5 είναι εισαγόμενα. Η κατανομή των 18.991 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 11.660.566 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 73.852.415 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 115.111 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 30 Ιούνιος 2022, πραγματοποιήθηκαν 182 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 15.681 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 2.214
θετικά (14.12%).
Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Πάρτε μέτρα λένε οι ειδικοί
Συναγερμό στις τάξεις των ειδικών έχει προκαλέσει η «έκρηξη» των κρουσμάτων του κορονοϊού όπως αυτή αποτυπώνεται στα σταθερά πενταψήφια κρούσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες από τον ΕΟΔΥ.
Λινού: Πάρτε μέτρα χθες
Την ανησυχία της ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέβει ακόμα περισσότερο «αν δεν πάρουμε μέτρα χθες» καθώς κατά την εκτίμησή της δεν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος της πανδημίας μετέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Η ίδια ζήτησε, μάλιστα, να επανέλθει άμεσα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με περισσότερους από πέντε ανθρώπους κάθε μέρα.
Στο ίδιο πλαίσιο, δε, ζήτησε να γίνονται πολλά τεστ απευθύνοντας έκκληση σε όσους προγραμματίζουν κάποιο ταξίδι ή μια παρουσία σε πολιτιστική εκδήλωση στην οποία θα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι.
Θωμαΐδης: Σε 20 ημέρες η κορύφωση του κύματος του κορονοϊού
Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι σε 10-15 μέρες αναμένεται η κορύφωση του πανδημικού κύματος.
Ειδικότερα, ο καθηγητής μίλησε για σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο, το οποίο στην Αττική έφτασε αθροιστικά στο 200% μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ξεπέρασε το 80%.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη αύξηση παρατηρείται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, καταλήγοντας πως υπάρχει σοβαρή διάδοση στον πληθυσμό.
Λουκίδης: Η αύξηση των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη
Εντωμεταξύ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στα ΠαραπολιτικάFM εκτίμησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού είναι μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνεται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ.
Όπως είπε ένας στους δύο βγαίνει θετικός κάτι που όπως ανέφερε οφείλεται στην κοινωνικοποίηση του καλοκαιριού αλλά και στη φθίνουσα ανοσία από την κάλυψη του εμβολιασμού.
Ερωτηθείς, δε, για το τι προβλέπει για το φθινόπωρο, ο κ. Λουκίδης απάντησε ότι είναι δύσκολο να μπούμε σε καραντίνες καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει διάθεση από τα ευρωπαϊκά κράτη να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα.
Παγώνη: Τα νοσοκομεία δεν θα τα βγάλουν πέρα
Στις επιπτώσεις από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 αναφέρθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ερωτηθείσα για την αύξηση των κρουσμάτων.
H ίδια μετέφερε τις ανησυχίες των γιατρών στα νοσοκομεία «να μην υποτροπιάσουν οι ασθενείς και αυξηθούν οι θάνατοι». «Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μετά. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει να πάρει άδεια 2,5 χρόνια. Εάν έχεις αντισώματα πολλά και φοράς και τη μάσκα, προφυλάσσεσαι να μην νοσήσεις. Δεν είναι ντροπή να φοράμε μάσκα, επειδή δεν φοράει κανείς μάσκα» κατέληξε η Ματίνα Παγώνη.