Κέντρα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση για εφήβους - Πού θα γίνουν οι πρώτες μονάδες

Κάθε χρόνο 3.000 έφηβοι βιώνουν το πρώτο τους ψυχωτικό επεισόδιο. 

Ζωή Ράπτη
Η υφυπουργός Υγείας
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
3'

Εμφαση στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων δίνει η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, θέτοντας σε άμεση προτεραιότητα την δημιουργία κέντρων έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση. Συνολικά, πρόκειται να δημιουργηθούν 10 κέντρα πανελλαδικά, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται οι πρώτες έξι μονάδες πρώιμης παρέμβασης στην ψύχωση. Δύο βρίσκονται στην Αττική και από μία σε Θεσσαλονίκη, Δωδεκάνησα, Ιωάννινα και Πελοπόννησο. Τη λειτουργία των μονάδων θα αναλάβουν εποπτευόμενες από το υπουργείο Υγείας Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ). Οι σχετικοί διαγωνισμοί αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Τα κέντρα θα στελεχωθούν με διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας και θα γίνεται διάγνωση και παρακολούθηση των εφήβων, που εμφανίζουν ψυχωτικά επεισόδια.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 3.000 Ελληνόπουλα βιώνουν το πρώτο τους ψυχωτικό επεισόδιο. Επίσης εντός πέντε ετών από το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, το 80% των ασθενών θα υποτροπιάσουν είτε λόγω της πλημμελούς συμμόρφωσης με τη θεραπεία είτε των υψηλών επιπέδων στρες, των δυσλειτουργικών σχέσεων που πάρα πολλές φορές υπάρχουν μέσα στην οικογένεια, αλλά και της χρήσης ουσιών.

Διεθνώς, έχει καταγραφεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι υπέστησαν την πιο σοβαρή ψυχική ζημία, κατά την διάρκεια της πανδημίας. Παρουσίασαν συναισθήματα ανασφάλειας, αίσθημα απώλειας και καθημερινό άγχος, που εκφράστηκαν με έλλειμμα προοπτικής και αισιοδοξίας. Σύμφωνα με μελέτες του ΕΚΠΑ, οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης φτάνουν το 62,7% στον εφηβικό πληθυσμό, έναντι 40% προ καραντίνας, με περίπου 20% να εκδηλώνουν σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Τα αγόρια ασχολούνται κυρίως με gaming και εκδηλώνουν θυμό, βίαιες συμπεριφορές και επιθετικότητα, ενώ τα κορίτσια επιδίδονται σε υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με εκφράσεις εσωτερίκευσης και απόσυρσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και καταθλιπτικού συναισθήματος έως και το 40% έναντι 20% προ covid-19.

Στα παιδιά αυτά παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση με διατροφικές παρεκτροπές, διαταραχές ύπνου, άγχος, κρίσεις πανικού, καταθλιπτικό συναίσθημα. Παρατηρήθηκε, ακόμη, αύξηση των βίαιων συμπεριφορών.

Ολα τα παραπάνω ανέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών στην κοινότητα, καθώς και την ανάγκη οργάνωσής τους με τρόπο που να περιλαμβάνει νέες υπηρεσίες, τις οποίες χρειάζεται η χώρα, ανέφερε η κυρία Ράπτη σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε, «αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την ψυχική υγεία κατά 62%, ενισχύσαμε το ΕΣΥ σε υγειονομικό προσωπικό, ενώ νομοθετήσαμε 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας». Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία νέων κλινών για παιδιά σε πανεπιστημιακές κλινικές και κλινικές του ΕΣΥ. Συνολικά έχουν παραδοθεί (ή παραδίδονται) σύντομα 39 νέες κλίνες, οι οποίες προστίθενται στις μόλις 60 που υπήρχαν πανελλαδικά. Ειδικότερα, 15 κλίνες βρίσκονται στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Αγ. Βαρβάρα, 7 στο νοσοκομείο Τρίπολης, 11 στην Αλεξανδρούπολη και 6 στο Ασκληπιείο της Βούλας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή