Κορονοϊός: Αυτές είναι οι 4 περιοχές που βράζουν - Ποιες ηλικίες έχουν χτυπηθεί περισσότερο
Έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση με τον κορονοϊο στην Ελλάδα από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ
Τα τελευταία δεδομένα για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και ο α΄ αντιπρόεδρος του οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής
Ξεκινώντας από την παγκόσμια κατάσταση για τον κορονοϊο ο κ. Ζαούτης είπε ότι όλη η δυτική Ευρώπη, η νότια Ευρώπη και η βόρεια Ευρώπη είναι στα «κόκκινα». Όσον αφορά το ποσοστό θετικότητας είπε ότι καταγράφεται και σε αυτό μια αύξηση σημειώνοντας ότι όλα τα δεδομένα βασίζονται στον αριθμό των τεστ.
Για τις νοσηλείες είπε ότι τα περισσότερα κράτη που έχουν δώσει στοιχεία δεν είναι στα «κόκκινα» ενώ το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και για τις ΜΕΘ.
Μιλώντας για τα στελέχη του ιού είπε ότι παρουσιάζεται μια αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής ΒΑ4 και ΒΑ5 με αρκετά κράτη όπως και η Ελλάδα να έχουν πάνω από 50% κρούσματα αυτής της μετάλλαξης
Κορονοϊός: Η κατάσταση στην Ελλάδα
Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Παρασκευής είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στα Ιόνια νησιά, Αττική, Κρήτη, νησιά νοτίου Αιγαίου προσθέτοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή υπάρχει συνεχόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην ομάδα 18-24 ετών ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν καταγράφεται αυξητική τάση
Όπως σημείωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ υπάρχει μια αύξηση του ποσοστού των επαναλοιμώξεων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ενώ για τις νοσηλείες υπάρχει αύξηση που, όμως, δεν μεταφράζεται σε αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στις ΜΕΘ. «Η αύξηση στις νοσηλείες είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής.
Όσον αφορά την τέταρτη δόση του κορονοϊού με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ειπώθηκε ότι έχει υψηλή αποτελεσματικότητα περίπου 97% έναντι θανάτου και σοβαρής νόσησης στις ηλικίες 70-79 και άνω των 80 ετών.
Κορονοϊός: 150.000-200.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την αύξηση των κρουσμάτων εκτιμώντας ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι της τάξης των 150.000-200.000.
Ο κ. Παρασκευής παρατήρησε, επίσης, ότι στις περιοχές που δεν έχουν τόσο μεγάλη κινητικότητα δεν είναι ίδια η επιδημιολογική εικόνα. «Για παράδειγμα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία δεν έχουμε την ίδια εικόνα με αυτή των νησιών».
Ο ίδιος σημείωσε ότι για πρώτη φορά μετά από 28 ημέρες δεν είχαμε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και φαίνεται ότι η επίπτωση θα είναι πιο ήπια σε σχέση με τις προηγούμενες εξάρσεις.
Για τις συστάσεις για τη χρήση της μάσκας είπε ότι θα εξεταστεί από την επιτροπή βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που τη διατήρησε σε τόση μεγάλη χρονική διάρκεια.
Όσον αφορά το τι περιμένουμε γενικά και στην Ευρώπη ο Δημήτρης Παρασκευής είπε ότι είμαστε σε αυξητική πορεία, δεν έχουμε δει την κορύφωση και δεν είναι δεδομένο πότε θα συμβεί αυτό. «Αυτό που έχει σημασία είναι ποια θα είναι η πίεση στο ΕΣΥ που εκτιμάται ότι θα είναι σε χαμηλά επίπεδα» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Κορονοϊός: Κορύφωση του 6ου κύματος στις 16-17 Ιουλίου «βλέπει» ο Σαρηγιάννης
Η εκτίναξη του αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει ανησυχία με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για κορύφωση του έκτου κύματος στις 16-17 Ιουλίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 24.000 το επόμενο διάστημα, με τον ίδιο να κρούει «καμπανάκι» κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι καταγράφεται την ίδια ώρα και αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.
«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνομένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μέσοσταθμικά , γύρω στις αρχές Αυγούστου», ανέφερε στη συνέχεια ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.