Εισαγγελική παρέμβαση για την ακύρωση μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης
Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, την περασμένη εβδομάδα, λόγω έλλειψης, όπως καταγγέλθηκε, αναισθησιολόγου για την πραγματοποίηση της επέμβασης. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αθηνά Κωνσταντινίδου παρήγγειλε από Πταισματοδίκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με διερευνώμενο αδίκημα αυτό της έκθεσης σε κίνδυνο. Την παρέμβαση προκάλεσαν δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σε ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την καταγγελία, το ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο, προοριζόταν να μεταμοσχευθεί το περασμένο Σάββατο σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη, αλλά η μεταμόσχευση δεν έγινε , επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος. Το πολύτιμο μόσχευμα όμως δεν χάθηκε, καθώς δόθηκε προς μεταμόσχευση σε άλλο ασθενή που ήταν σε αναμονή, στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης και της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών θα κληθούν να καταθέσουν σε πρώτη φάση οι οικείοι του υποψήφιου λήπτη που ανέμενε στη Θεσσαλονίκη, για να διακριβωθούν οι συνέπειες στην υγεία του από την ακύρωση της μεταμόσχευσης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουνίου, τρεις καθηγητές Ιατρικής, διευθυντές Κλινικών στο Ιπποκράτειο, προειδοποιούσαν ότι μετά τις 30 Ιουνίου, με τη λήξη των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού, το νοσοκομείο θα αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε χειρουργική ανάγκη. Σε συνέντευξη Τύπου οι κύριοι Απόστολος Καμπαρούδης, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος και Δημήτριος Ζαφειρίου είχαν τονίζει ότι οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης καθιστούν προβληματική όχι μόνο τη λειτουργία του Χειρουργικού τομέα αλλά και του Παθολογικού και του Παιδιατρικού.
Με 1.500 ασθενείς σε αναμονή στη λίστα χειρουργείου, στο Ιπποκράτειο υπηρετούν μόνο 9 αναισθησιολόγοι, ενώ για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπάρχουν 40 ειδικοί αναισθησιολόγοι. «Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι διαχρονική και η επίδρασή της στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι τεράστια. Το υπουργείο Υγείας ξέρει τις ελλείψεις, οι οποίες υπάρχουν από το 2017 και από πιο παλιά ακόμη. Αυτές οι ελλείψεις επηρεάζουν διαδοχικά τη λειτουργία των τμημάτων του νοσοκομείου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, διευθυντής Δ΄ Παθολογικής Κλινικής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)