Προσωπικός γιατρός: Εκτός θεσμού οι ιδιώτες μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί
Μάλιστα, με βάση τα δεδομένα από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας, ενδέχεται να μην υπάρξει παράταση στη διαδικασία, μετά την 31η Ιουλίου.
«Μέχρι τέλος του Ιουλίου που διαρκεί αυτή η διαδικασία πιστεύουμε ότι θα έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, αν κρίνω από την ανταπόκριση των γιατρών να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για τομή στην υγεία στη χώρα μας και υπενθύμισε ότι οι οικονομικές απολαβές των προσωπικών γιατρών θα φτάνουν μέχρι και τις 70.000 ευρώ ετησίως.
Λίγο αργότερα, σε επιστημονική ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αφού εκφράστηκε θετικά για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την κυβέρνηση, σημείωσε τις ενστάσεις των γιατρών. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο ΙΣΑ είναι αντίθετος με τις κατ΄οίκον επισκέψεις του προσωπικού ιατρού, όπως και με την εφαρμογή ποινών στους ασθενείς που δεν θα δηλώσουν προσωπικό ιατρό. Επίσης, ζήτησε να διευκρινιστεί ο χρόνος ανά επίσκεψη ασθενούς, καθώς και το όριο των επισκέψεων ανά ασθενή. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση -τόνισε- και αποφάσεις για την επίλυση του προβλήματος του clawback, καθώς και για την απομείωση του χρέους των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυιατρείων. Σημείωσε, τέλος, ότι δεν φαίνεται μέχρι στιγμής πρόβλεψη να δηλωθούν ως προσωπικοί, ιδιώτες γιατροί μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, όπως αρχικά είχε διατυπωθεί ως πρόθεση του Υπουργείου.
Η «βόμβα», όμως, ήρθε ως προς το τελευταίο, από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε, πως με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα δοθεί δυνατότητα στους μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, να δηλώνονται από τους πολίτες ως προσωπικοί ιατροί. Ένας από τους λόγους είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο, να αποχωρήσουν από το σύστημα μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα οι μη συμβεβλημένοι ιατροί.