Συνέδριο Economist: Δημιουργώντας αξία μέσω της καινοτομίας

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αξία μέσω της καινοτομίας, να βελτιώσουμε την ανταπόκριση των συστημάτων υγείας και πού να επικεντρωθούν οι πόροι, ήταν κάποια από τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχόλησαν το στρογγυλό τραπέζι της τρίτης ημέρας του συνεδρίου του Economist, την Πέμπτη (07/07/2022), με τη συμμετοχή του Ezat Azem, Γενικού Διευθυντή της Roche Hellas, του Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και του Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Ηλία Μόσιαλου.
O συντονιστής της συζήτησης Alasdair Ross, ο Ezat Azem και ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος
2'

Ο γενικός διευθυντής της Roche Hellas, Ezat Azem από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και την παροχή λύσεων εξατομικευμένης φροντίδας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των δεδομένων των ασθενών για την ιατρική καινοτομία, την πολιτική υγείας και τους ασθενείς. «Οφείλω να πω ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν εντυπωσιακά γρήγορη και θα ήθελα να δω την ίδια ανάπτυξη και στον τομέα της υγείας», σημείωσε ο κ. Azem. Παράλληλα, αναφερόμενος στην εξατομικευμένη ιατρική, ο κ. Azem τόνισε πως «όταν έχεις μεγάλες βάσεις δεδομένων, μπορείς να ανακαλύψεις ακόμη και νέα θεραπευτικά μονοπάτια (...) Αν θέλουμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στην υγεία και να της αποδώσουμε έναν πραγματικά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, πρέπει να προβούμε σε ριζικές αλλαγές όπως η συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων, τόσο για τις κλινικές αποφάσεις όσο και για τις αποφάσεις αποζημίωσης, και να δώσουμε τη δυνατότητα στον ασθενή να λάβει τη θεραπεία ακόμα και στο σπίτι του». Ειδικά για την κατ’ οίκον θεραπεία, ο κ. Azem είπε ότι η εταιρεία επενδύει σε αυτόν τον τομέα, ενώ παράλληλα υπάρχει θετική διάθεση από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να προχωρήσουν αντίστοιχα προγράμματα. «Χρειαζόμαστε εξατομίκευση και όχι την ίδια προσέγγιση για όλους, ώστε να βελτιστοποιήσουμε τις εκβάσεις των ασθενών αλλά και τη βιωσιμότητα του ίδιου του συστήματος υγείας», κατέληξε ο γενικός διευθυντής της Roche Hellas κατά την τοποθέτησή του.

Από την πλευρά της πολιτείας, ο κ. Αναγνωστόπουλος χαρακτήρισε ως "game changer" τη διαλειτουργικότητα και την ψηφιοποίηση των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος. «Η κρίση έφερε ανατροπές στη ζωή των πολιτών, στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις και αυτό απαιτούσε γρήγορες και καινοτόμες λύσεις». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και δημιούργησε το gov.gr, το οποίο προσφέρει 1.400 ενιαίες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ έδωσε έμφαση στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Η διαλειτουργικότητα ήταν η λέξη κλειδί (…) Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται με αυτόματο τρόπο, ενώ πέρυσι είχαμε 500 εκατομμύρια διαλειτουργικές συναλλαγές», σημείωσε. Επίσης, τόνισε τη σημασία της διαλειτουργικότητας των συστημάτων στον τομέα της υγείας για τη χρήση δεδομένων και την εξατομικευμένη ιατρική.

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, ενοποιώντας την παροχή υπηρεσιών υγείας με τον φαρμακευτικό τομέα, την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια υγεία, ενώ θα πρέπει να εμπλακεί ο ανθρώπινος και ο τεχνολογικός παράγοντας στις θεραπείες».

Σχετικές ειδήσεις