Έλληνες επιστήμονες της διασποράς μιλούν στο Newsbomb.gr - "Θέλουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα"
Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν με φυσική παρουσία περισσότεροι από 220 επιστήμονες από 25 χώρες του κόσμου και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου "Aristotle Medical Forum" (AMF) της Ιατρικής του ΑΠΘ, εστίασε στις νέες δυνατότητες που διανοίγονται μέσα από τη δημιουργία ενός ισχυρού διεθνούς επιστημονικού δικτύου που θα αναδείξει το Αριστοτέλειο και γενικά τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε κινητήριο μοχλό ανάπτυξης.
Ο Αλέξης Θεοδώρου, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στη Γερμανία, ήταν ο συντονιστής από την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου, των ελληνικών ιατρικών συλλόγων της διασποράς. Μίλησε στο Newsbomb.gr για το ρόλο του να φέρει σε επαφή μεταξύ τους, όλους τους επιστήμονες της ομογένειας που συμμετείχαν στο συνέδριο. "Ήταν μεγάλη χαρά που ήρθαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε ένα φόρουμ, που δεν έχει ξαναγίνει σε τέτοιο μέγεθος και με τέτοια ποιότητα και ποσότητα ομιλητών. Όλοι επιθυμούν μία συνέχεια στη συνεργασία, επιθυμούν συνεχή επαφή, και προσωπική και επιστημονική με την Ελλάδα, μέσα από συνεργασίες επίσημες με τα πανεπιστήμια. Έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε την άτυπη επιτροπή των επιστημόνων της διασποράς με τακτικές συναντήσεις και συντονισμό αντίστοιχων τέτοιων εκδηλώσεων" δήλωσε μεταξύ άλλων.
Η ομογένεια στο εξωτερικό είναι αρκετά ετερογενής, δήλωσε από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανής, χειρουργός-ογκολόγος στο Ινστιτούτο Κιουρί στο Παρίσι. "Υπάρχουν επιστήμονες δεύτερης και τρίτης γενιάς και άλλοι που λείπουν λίγα χρόνια από την Ελλάδα" εξήγησε και έκανε λόγο για σπουδαίους Έλληνες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και εκτός από την επιστήμη τους, "μεταφέρουν και το ήθος που διακρίνει την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας".
Η Φαουζέια Ελ Ταμίμι σπούδασε Ιατρική στην Αίγυπτο και συνεχίζει να ζει εκεί. "Δυστυχώς στην Αίγυπτο δεν είναι πολλοί οι Έλληνες γιατροί, δεν υπάρχει μεγάλος σύλλογος. Βέβαια το προσπαθούμε, υπάρχουν δύο ελληνικά σχολεία από όπου μπορεί στο μέλλον να προκύψουν Έλληνες γιατροί" ανέφερε στο Newsbomb.gr. Στόχος είναι και στην Αφρική να δημιουργηθούν μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών.
Η Μαγδαληνή Σιμώνη είναι εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Αυστραλίας, γυναικολόγος, ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης κατά την πανδημία της covid-19, με ειδίκευση στην υγεία των γυναικών. "Νιώθουμε περηφάνια που είμαστε Έλληνες και έχουμε μεγαλώσει στο εξωτερικό, μας έχετε δείξει πολλή ζεστασιά και αγάπη" δήλωσε, εκφράζοντας τη γενικότερη αίσθηση που επικρατούσε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου. Στην κάμερα του Newsbomb.gr μιλούν επίσης η Στέλλα Λυμπέρη, ακτινοθεραπευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και ο Κυριάκος Οικονόμου, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.