Ξανθός από τη Λήμνο: Γενναία κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στα νησιά

Το νοσοκομείο Λήμνου και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μούδρου επισκέφθηκε ο τομεάρχης Υγείας και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί. 
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με υγειονομικούς του νοσοκομείου Λήμνου
2'

Κεντρικό ζήτημα των συζητήσεων με τους υγειονομικούς και την τοπική κοινωνία ήταν η σοβαρή υποστελέχωση του νοσοκομείου, ιδιαίτερα σε ιατρικό προσωπικό κρίσιμων ειδικοτήτων, για παράδειγμα υπηρετεί ένας μόνο αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. νοσηλευτές, τεχνολόγοι εργαστηρίων κ.λπ). Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό, λόγω των συνταξιοδοτήσεων χωρίς αντικατάσταση και των παραιτήσεων μέρους του ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου, αλλά και των αναστολών εργασίας λόγω υποχρεωτικότητας. Συνέπεια είναι η εξάντληση αντοχών του προσωπικού, το οποίο δυσκολεύεται να πάρει τα ρεπό και άδεια το καλοκαίρι, ενώ ήδη υπάρχει υπόλοιπο κανονικών αδειών του 2020 και του 2021.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτείται μια νέα πολιτική κινήτρων για την επαρκή στελέχωση των «άγονων» δομών, καθώς είναι κοινή διαπίστωση ότι με τις σημερινές συνθήκες εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης, το ΕΣΥ έχει πάψει πλέον να είναι ελκυστικό στους νέους γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες υγείας, ειδικά στις παραμεθόριες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Ο κ. Ξανθός παρουσίασε και συζήτησε με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου το πλαίσιο κινήτρων για την κάλυψη των ιατρικών θέσεων στα νησιά, που έχει επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η πρόταση είναι κοστολογημένη στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, ο Ανδρέας Ξανθός πρότεινε:

· Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επιστροφή των εργαζομένων που είναι σε αναστολή και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 3ετίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

· Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες -νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα «άγονα» τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα.

· Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ).

· Εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία, με «θετική διάκριση» υπέρ των οικονομικά αδύναμων, των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και όσων ζουν σε απομακρυσμένες-νησιωτικές περιοχές.

Σχετικές ειδήσεις