Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Απαιτούνται μόνιμα μέτρα για τον κορονοϊό - Αυξηση των κρουσμάτων

Κορονοϊός: Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλάει στο Newsbomb.gr για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Απαιτούνται μόνιμα μέτρα για τον κορονοϊό - Αυξηση των κρουσμάτων
3'

Μετά τη μεγάλη έξοδο των αδειούχων, εν αναμονή της νέας σχολικής χρονιάς και με τα κρούσματα να παρουσιάζουν σταθερότητα και όχι ιδιαίτερη αύξηση μετά το πέρας του νέου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τα νέα δεδομένα και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, για να μπορέσει να αποφασίσει πως θα κινηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά με τα κυριότερα να σχετίζονται με τη λήψη νέων μέτρων και κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικά.

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: «Πρέπει να αλλάξουμε παράδειγμα»

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε στο Newsbomb.gr και έδωσε μια εικόνα για το πως θα είναι η κατάσταση.

«Τον Σεπτέμβριο θα γίνει, ότι γίνεται εδώ και δύο χρόνια. Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας τον κορονοϊό «Μία μόνιμη κατάσταση».

Σχετικά με τα σχολεία και τα ήπια μέτρα που πιθανόν να αποφασίσει το υπουργείο Υγείας ανάλογα την επιδημιολογική κατάσταση εκείνης της περιόδου, ο καθηγητής σημείωσε ότι «Πρέπει να αλλάξουμε παράδειγμα. Χρειάζονται μόνιμα μέτρα και όχι έκτακτα. Ο κορονοϊός δε θα φύγει».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε πει σε προηγούμενες δηλώσεις ότι φέτος, φαίνεται πως και στην περίπτωση των σχολείων επικρατεί η λογική των συστάσεων και των ήπιων μέτρων, καθώς αυτή είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα γενικά, σε σχέση με την πανδημία. Επομένως, το νέο πρωτόκολλο αναμένεται να μην είναι αυστηρό, ενώ αν ακολουθηθεί το μοντέλο του CDC δεν αποκλείεται η απομόνωση και η υποβολή των μαθητών σε self-test να αποτελεί κύρια ευθύνη των γονέων.

Η νέα μετάλλαξη «Κένταυρος» που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μολυσματική και μεταδοτική, ο κύριος Βατόπουλος τονίζει ότι «Οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και αυτό πλέον είναι δεδομένο και δε θα πρέπει να γίνεται άλλο συζήτηση».

Διχογνωμία στους επιστήμονες για την παραλλαγή «Κένταυρος»

Καθώς οι χώρες αναμένουν την ύφεση των κρουσμάτων COVID-19 που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον 5, ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η επόμενη παγκόσμια παραλλαγή του κορονοϊού που θα επικρατήσει. Μια υποπαραλλαγή της Όμικρον που ονομάζεται BA.2.75 ή "Κένταυρος" διαδόθηκε γρήγορα στην Ινδία. Μερικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ άλλοι λένε ότι δεν είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή αυτή να εξαπλωθεί ευρέως.

Η υποπαραλλαγή BA.2.75 ή "Κένταυρος" έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως, αυξάνεται όμως γρήγορα κυρίως στην Ινδία. Ερευνητές εκεί έχουν αναλύσει την αλληλουχία σε περισσότερα από 1.000 δείγματα της παραλλαγής, ήδη από τον περασμένο Μάιο. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των νέων περιπτώσεων στη χώρα αυτή προκαλούνται επί του παρόντος από τον "Κένταυρο". Η παραλλαγή αυτή φαινόταν να έχει πλεονέκτημα μετάδοσης έναντι της BA.5.

Από τα δεδομένα στην Ινδία δεν φαίνεται ακόμη ο "Κένταυρος" να αυξάνει τα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτων εκεί. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και της προηγούμενης μόλυνσης βοηθούν. Αυτή η υβριδική ανοσία θα προστατεύσει και θα κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους εκτός νοσοκομείων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή