Προσωπικός γιατρός: Αντίθετοι στις ποινές σε βάρος των πολιτών οι γιατροί
Τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας. Εκτενώς συζητήθηκε η κατάργηση του clawback, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για «ένα αναχρονιστικό θεσμό» και να δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για την επίλυσή του. «Υγεία χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει. Δεν κάνουμε πίσω στη μάχη για να διασφαλίσουμε την επιβίωση των μελών μας», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
«Για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και βιώσιμου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής χρηματοδότηση ενώ θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, για την κατάργηση του άδικου και αναχρονιστικού μέτρου του clawback, το οποίο εάν συνεχιστεί θα διαλύσει πλήρως την ΠΦΥ», τόνισε ο κ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι ότι το clawback «βασανίζει δέκα χρόνια τώρα τους εργαστηριακούς, τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τα πολυιατρεία, τα μικρά εργαστήρια της γειτονιάς που απειλούνται, στην κυριολεξία, από μέρα σε μέρα με λουκέτο, καθώς η παρακράτηση φτάνει το 60%». Απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του Συλλόγου να συμμετέχουν δυναμικά, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κλινικοεργαστηριακών ιατρών την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, έξω από το υπουργείο Υγείας.
Επίσης, ο κ. Πατούλης έθεσε το θέμα των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών των ιατρών που εργάζονται στις ιδιωτικές κλινικές, ζητώντας να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία. «Το Σχέδιο Συλλογικής Συμβάσης αποτελεί μονόδρομο και για τους συνεργαζόμενους γιατρούς με ιδιωτικές κλινικές και για τους ιατρούς παρόχους του ΕΟΠΠΥ», είπε.
Τα αιτήματα του ΙΣΑ για τον προσωπικό γιατρό
Την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή επιστράτευσης ιατρών, εξέφρασαν οι ομιλητές. Ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ορίζεται από τους ασθενείς προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και προσέθεσε ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που χρήζουν διορθωτικών βελτιώσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε το 15λεπτο ανά ασθενή, τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο σύστημα και τη βελτίωση των οικονομικών όρων. Επίσης επανέλαβε ότι ο ΙΣΑ είναι αντίθετος σε επιβολή ποινών. «Είναι δικαίωμα ο προσωπικός γιατρός και όχι υποχρέωση», υπογράμμισε.
Για το clawback, την άδικη και αναχρονιστική μέθοδο ελέγχου των δαπανών υγείας που θα πρέπει να εκλείψει, καθώς οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση το ιατρείο της γειτονιάς, μίλησε ο Φώτης Πατσουράκος, Α' αντιπρόεδρος ΔΣ του ΙΣΑ. «Κάθε δαπάνη που αιτείται πάνω από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, επιστρέφεται πίσω από τους παρόχους, με απλά λόγια το κράτος κουρεύει αφού δεν έχει να πληρώσει και εμείς δουλεύουμε δωρεάν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσουράκος.
Τις προτάσεις του ΙΣΑ για τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ανέλυσε Ιωάννης Κεχρής, μέλος ΔΣ του ΙΣΑ και αντιπεριφερειάρχης Αττικής. Τόνισε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες του ΙΣΑ, για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής που συνέστησε ο Σύλλογος και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ιατρών.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)