Πολλαπλή σκλήρυνση: Δίκτυο υπηρεσιών υγείας για τη διαχείριση και φροντίδα των ασθενών
Η λειτουργία του δικτύου θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση, την έρευνα για τη νόσο και στο σύστημα υγείας.
Η Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (ΕΛΛ.Α.ΝΑ), στο πλαίσιο της Διημερίδας «Το ταξίδι του Ασθενούς» που θα διοργανωθεί το διάστημα 23-24/09 στην Αθήνα, θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ενός Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και φροντίδα των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΑμΠΣ).
Το σχέδιο δράσης αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας και ανάλυσης δεδομένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου διάγνωσης και διαχείρισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ) μέσα από τη διασύνδεση του συνόλου των φορέων, που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια νόσος που πλήττει νεαρά άτομα σε παραγωγική ηλικία, επιφέροντας σημαντικές συνέπειες τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, σε προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Βάσει νεότερων ερευνητικών δεδομένων, τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση στη χώρα μας ανέρχονται σε 21.218, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 30 έτη και υψηλότερο επιπολασμό στις ηλικίες 45-49 ετών.
Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Νευρολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρος της ΕΛΛ.Α.ΝΑ, με αφορμή την διοργάνωση της Διημερίδας και στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Roche Hellas: «Η διάγνωση και η θεραπεία είναι βασικοί σταθμοί στο ταξίδι των ατόμων με ΠΣ προς την επίτευξη και διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής. Πρόκειται, όμως, για μια πορεία με αλλαγές και προκλήσεις, που απαιτούν έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση - με τη χρήση νοσοτροποποιητικών παραγόντων καθώς και συμπτωματικών θεραπειών – αλλά και την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών υγείας προσαρμοσμένων στην τρέχουσα πραγματικότητα. (...) Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατόν να περιοριστούν οι επιπτώσεις της νόσου, που αφορούν διάφορους τομείς της κοινωνίας (υγεία, οικονομία, εργασία) και πολλά επίπεδα για παροχή φροντίδας (υγεία, πρόνοια, κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα, υποστήριξη για εργασία και απασχόληση). Μόνο σε επίπεδο κόστους, όσον αφορά στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι η ετήσια μέση συνολική (δημόσια και ιδιωτική) διαχειριστική δαπάνη (άμεση και έμμεση) της νόσου ανέρχεται στο ποσό των 40.303 ευρώ (23.707 ευρώ για την ήπια μορφή έως 59.611 ευρώ για τη σοβαρή)».
Ο κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γραμματέας της ΕΛΛ.Α.ΝΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του σχεδίου δράσης στην ομιλία του ανέφερε: «Το Σχέδιο Δράσης για τη δημιουργία ενός Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την ΠΣ, σχεδιάζεται με στόχο την ένταξη σε αυτό του συνόλου των δημόσιων Κλινικών και Εργαστηρίων (Πανεπιστημιακών και ΕΣΥ) και ενδεχομένως και ιδιωτικών Υγειονομικών μονάδων (κλινικών εργαστηρίων) στη συνέχεια. Φιλοδοξία μας είναι η δημιουργία μιας νέας κεντρικής δομής που θα διασυνδέει τον ασθενή με όλους τους επαγγελματίες υγείας των ειδικοτήτων που τον αφορούν, τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας, τους φροντιστές, τους Συλλόγους Ασθενών, τις ιατρικές εταιρείες, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα Πανεπιστήμια, τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα αρμόδια Υπουργεία, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Πρόνοια. Στόχος της διασύνδεσης αυτής θα είναι αφενός η βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών ολοκληρωμένης εξατομικευμένης φροντίδας σε όσους πάσχουν από ΠΣ και αφετέρου η συγκέντρωση ερευνητικών δεδομένων,η επεξεργασία των οποίων θα επιτρέψει την καλύτερη, πιο αξιόπιστη και ταχύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου αλλά και την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων μέσα από την ολιστική προσέγγιση των πληροφοριών που αφορούν τους ασθενείς και σήμερα βρίσκονται κατακερματισμένες και ασύνδετες».
Η διαμόρφωση του σχεδίου δράσης για τη δημιουργία Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση και φροντίδα των ατόμων με ΠΣ υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Merck Α.Ε, Novartis Hellas Α.Ε.Β.Ε, Γένεσις Φάρμα Α.Ε, Roche Hellas Α.Ε, τις οποίες η ΕΛΛ.Α.ΝΑ ευχαριστεί θερμά.
Διαβάστε επίσης:
Αυξημένη συμμετοχή από την 1η Δεκεμβρίου για όσους δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό
Μερικοί ασθενείς με long Covid-19 εμφανίζουν ίχνη αυτοάνοσης νόσου έναν χρόνο μετά τη λοίμωξη
Κορονοϊός - Προειδοποίηση ΕΜΑ στην ΕΕ: Προετοιμαστείτε για το φθινοπωρινό κύμα της πανδημίας