Διαγνωστικές εξετάσεις: Τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό του clawback

Συζητήθηκε αφαίρεση εξετάσεων από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ. 
Παράταση ενός μήνα για τον έλεγχο των ποιοτικών κριτηρίων
INTIME NEWS
2'

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας, για τη θέσπιση θεσμικών μέτρων με σκοπό τον περιορισμό του clawback στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων, που βαραίνει τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι προτεραιότητα του Υπουργείου είναι «ο εξορθολογισμός του clawback, ειδικά σε αυτή την κατηγορία που υπάρχει αύξηση των εξετάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη για το 2022 έχουν μπει μέχρι τώρα στους προϋπολογισμούς 40 εκατ. ευρώ από ανακατανομή και άλλα 15 εκατ. θα προστεθούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα όλες οι προηγούμενες οφειλές έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις».

Τα μέτρα που θα ληφθούν για το 2023 θα έχουν να κάνουν «και με ενίσχυση του προϋπολογισμού και με έλεγχο της δαπάνης, ώστε πλέον να υπάρξει ανώτατο πλαφόν στο clawback». Ως προς το θέμα των ποιοτικών κριτηρίων, έγινε αποδεκτό το αίτημα από τον ΕΟΠΥΥ, για παράταση ενός μήνα ώστε να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά «για τον έλεγχο των ποιοτικών κριτηρίων αναφορικά με αξονικές και μαγνητικές» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας συζητήθηκαν επίσης: φίλτρα στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων, εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και των πρωτοκόλλων της Covid-19, real-time έλεγχος των εξετάσεων, θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής για τη διενέργεια και τη γνωμάτευση των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται από γιατρούς, αλλά και αφαίρεση εξετάσεων από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.

Η επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη (20/10/2022).

Διαβάστε επίσης:

Θεσμικά μέτρα αντί για clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις - Οι δεσμεύσεις του Θάνου Πλεύρη

Κατάργηση του clawback ζητούν οι γιατροί - Στο ΣτΕ προσφεύγει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών