Ειδική Μονάδα για αγγειακά εγκεφαλικά στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Μονάδα θα διαθέτει μόνιτορ τελευταίας τεχνολογίας για την παρακολούθηση των ασθενών από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Για τις ανάγκες της Μονάδας έχει ήδη διαμορφωθεί ένας θάλαμος πέντε κλινών, στις τρεις από τις οποίες θα γίνονται οι θρομβολύσεις στα περιστατικά Αγγειακών Εγκεφαλικών επεισοδίων, δήλωσε ο διευθυντής της Γ' Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Κάζης, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.
«Έχουν παραγγελθεί μόνιτορ, οπότε πλέον οι θρομβολύσεις θα γίνονται στη Νευρολογική Κλινική και όχι στη ΜΕΘ, όπως τις κάναμε μέχρι τώρα. Εκτός αν υπάρχει κάποιο περιστατικό που είναι βαρύ. Η Μονάδα αυτή είναι κάτι ανάμεσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, είναι αυτό που στο εξωτερικό ονομάζουν "Stroke Unit" και που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Περιμένουμε να έρθουν τα μόνιτορ που παραγγείλαμε για να μπορέσει να λειτουργήσει το 2023» σημείωσε ο κ. Κάζης.
Να σημειωθεί ότι στη Γ' Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ διενεργείται η οξεία παρέμβαση με ενδοφλέβια θρομβόλυση για την αντιμετώπιση του Ισχαιμικού ΑΕΕ από το 2013, ενώ λειτουργεί Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο ειδικά για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, όπου παρακολουθούνται ασθενείς που υποβάλλονται σε θρομβόλυση κατά τη νοσηλεία στην Κλινική, ασθενείς με χρόνιες αγγειακές εγκεφαλικές νόσους καθώς και σύνθετα περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης και διεπιστημονικής προσέγγισης.
Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο παθαίνουν κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και τα 6 εκατομμύρια δεν επιζούν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ), η οποία έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη των ΑΕΕ. Τα εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί αρκεί να αναγνωριστεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη των ΑΕΕ, η Γ' Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» σημειώνει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής με έμφαση στην άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και στη σωστή μεσογειακή διατροφή αποτελεί σημαντικό όπλο στην πρόληψη. Η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων και η κλήση για επείγουσα βοήθεια και νοσοκομειακή περίθαλψη, συνιστούν τα δύο βασικά στοιχεία που ορίζονται ως «πολύτιμος χρόνος» για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή, καθώς κάθε λεπτό μετράει.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε επίσης:
Ανοίγουν πιλοτικά τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ
Γιατροί του ΕΣΥ με ιδιωτικό ιατρείο – Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου
Προσωπικός γιατρός: Κλείστηκαν πάνω από 1 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού