Εμβολιασμός: Εισήγηση για βρέφη και παιδιά των ευπαθών ομάδων
Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19.
Η ενημέρωση έγινε από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, υπάρχει προβληματισμός για το χαμηλό τείχος ανοσίας των ηλικιωμένων. Όπως ανέφερε μόλις 1 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών έχει θωρακιστεί με τις απαραίτητες αναμνηστικές δόσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ τονίζει ότι είναι νέες παραλλαγές δεν είναι νέος ιός αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Omicron, συνεπώς, δεν υφίσταται αιτία αναβάθμισης της αξίας τους σε παραλλαγές ιδιαίτερης μέριμνας. Αναφορικά με τα κρούσματα στα παιδιά, σχολίασε πως αυξήθηκαν λόγω της μετάλλαξης Omicron με την Ελλάδα να μην εξαιρείται από την αύξηση.
Με βάση όλα τα δεδομένα, όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται, γενικά, εμβολιασμό σε παιδιά 6 μηνών ως 4 ετών, τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι σε ανοσοκαταστολή. Επί της ουσίας, ακολουθήθηκε η οδηγία από τον ΕΜΑ για τον εμβολιασμό βρεφών και παιδιών.
«Ο εμβολιασμός και για τη γρίπη και για τον κορονοϊό είναι αναγκαίος», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου που υπογράμμισε ότι δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις νέες παραλλαγές.
Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η Ελλάδα παρέλαβε εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί το πώς θα γίνει η διανομή τους και η χορήγηση των δόσεων.
Η ενημέρωση: