Επιμόρφωση των υγειονομικών για να αναγνωρίζουν την κακοποίηση παιδιών

Σε δύο άξονες εκτείνονται οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.

Θάνος Πλεύρης
Ο Θάνος Πλεύρης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
3'

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μορφωτικών Υποθέσεων και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την Τετάρτη (02/11/2022), στη Βουλή.

«Μέσα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, θα δείτε πρώτα απ’ όλα το εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης κρουσμάτων, το οποίο φιλοδοξούμε να είναι μία ενιαία βάση που ήδη λειτουργεί, αλλά πρέπει να έχει έναν ενιαίο χαρακτηρισμό προκειμένου συνολικά, κάθε πράξη κακοποίησης του παιδιού, να μπορεί να καταγράφεται» είπε ο κ. Πλεύρης. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι η επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας, πρώτα και κύρια για να μπορούν να αναγνωρίσουν την κακοποίηση και δεύτερον για να μπορούν να κάνουν την καταγραφή σε αυτό το μητρώο. «Οι επαγγελματίες υγείας πολλές φορές είναι ένας παράγοντας στον οποίο μπορεί να φτάσει μία κακοποίηση παιδιού και εκεί πέρα αναλόγως με την εκπαίδευση που έχει ο επαγγελματίας υγείας, να αντιληφθεί την κακοποίηση και να μπορέσει να την καταγγείλει. Και για τη σεξουαλική κακοποίηση που είναι το μείζον, αλλά και άλλες μορφές κακοποίησης που μπορεί να φαίνονται είτε ως απλά ατυχήματα, είτε ως απλές δράσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, η εμπειρία και η επιμόρφωση του προσωπικού να μπορέσει να αντιληφθεί για να ακολουθήσει όλες αυτές τις διαδικασίες, αλλά να έχει και την εμπειρία να μπορεί να κάνει τη σωστή καταγραφή στο ενιαίο αρχείο κρουσμάτων» εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης. Επίσης, το υπουργείο Υγείας έχει ευθύνη για τον προληπτικό έλεγχο των εργαζομένων στην υγεία, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με παιδιά.

Ο δεύτερος άξονας παρέμβασης του υπουργείου Υγείας, έχει να κάνει με την ψυχική υγεία των θυμάτων κακοποίησης. Μέσα από το πρόγραμμα «Δοξιάδης» και το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Υγείας έχει διασφαλίσει κονδύλια για 104 νέες δομές ψυχικής υγείας. «Εκεί πέρα σε κεντρικό επίπεδο λαμβάνει χώρα η προστασία, η ενημέρωση και των παιδιών, θυμάτων κακοποίησης και ειδικά στο σκέλος που σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση» είπε ο Υπουργός.

«Αυτό το σχέδιο έρχεται σε διαβούλευση και μακάρι να υπάρχουν προτάσεις από όλες τις πλευρές και δεσμεύομαι στην πλευρά που έχει να κάνει και με το υπουργείο Υγείας να εντάξουμε προτάσεις. Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης υλοποιώντας το, θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες τις οποίες θέλουμε ώστε τα παιδιά μας να μην κινδυνεύουν. Διότι το πρώτο και το μείζον είναι να αποτρέψουμε τον κίνδυνο, να προστατεύσουμε την κοινωνία, να προστατεύσουμε τα παιδιά» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Προσωπικός γιατρός: Νέα κίνητρα για τους γιατρούς

Πλεύρης:Δεν θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ με το νέο νομοσχέδιο

Ράπτη: 104 σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή