Άκης Σακελλαρίου: Η ακραία εμπειρία μου με την πνευμονία
Ο Άκης Σακελλαρίου, το 2018 νοσηλεύτηκε επί τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με πνευμονία. Από αυτές, τις δέκα ημέρες ήταν σε κώμα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Για την ακραία αυτή εμπειρία του, μίλησε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας.
«Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολη είναι η πνευμονία» εξομολογήθηκε ο Άκης Σακελλαρίου, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), στην παρουσίαση της διήμερης ενημερωτικής δράσης της ΕΠΕ στο Μετρό του Συντάγματος, την Παρασκευή (11/11/2022).
«Είχα μια απαιτητική παράσταση με χορό και τραγούδι, το "Mamma mia!", γι’ αυτό παρόλο που είχα ήπιο πυρετό και ένιωθα κούραση, δεν έδωσα σημασία. Θυμάμαι μετά την παράσταση της Πάτρας, μπήκα στο νοσοκομείο, σε μία ημέρα ήμουν στην Εντατική και μετά από άλλη μία μέρα έπεφτα σε κώμα» διηγήθηκε ο γνωστός ηθοποιός, για την ακραία -όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος- εμπειρία του με την πνευμονία. Τη δύσκολη περίοδο των 10 ημερών που ήταν σε κώμα στην Εντατική, είχε δίπλα τους γιατρούς και νοσηλευτές του «Σωτηρία», τους οποίους ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά, κάνοντας αναφορά στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία συμμετείχε στην αποθεραπεία του, ως γιατρός του νοσοκομείου.
«Η προσωπική μου εμπειρία με την πνευμονία, μου έδωσε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: πρέπει να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, αποδεχόμενοι ότι έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες. Αμέσως μόλις "ακούσουμε" κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό μας!» ήταν το μήνυμα που θέλησε να δώσει στο κοινό.
Κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών
Μπορεί η αιτία της πνευμονίας του Άκη Σακελλαρίου να ήταν το βακτήριο της λεγιονέλλας, το κύριο μικρόβιο όμως που ευθύνεται για την πνευμονία είναι ο πνευμονιόκοκκος. Σοβαρή νόσο μπορεί να προκαλέσει επίσης η γρίπη και βεβαίως ο κορονοϊός, όπως μάθαμε όλοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γρίπη μπορεί να επιπλακεί με την πνευμονιοκοκκική πνευμονία, αυξάνοντας τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
«Η πνευμονία είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, με συχνότερα αίτια μικρόβια και ιούς. Πρόσφατα, μάλιστα, γίναμε μάρτυρες των εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως, που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 με κύρια αιτία τη βαριά πνευμονία από τον ιό SARS-CoV-2. Ωστόσο, το σημαντικότερο μάθημα για όλους είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τη νόσηση - και κυρίως τη βαριά νόσηση που οδηγεί στη ΜΕΘ και στο θάνατο- μπορεί να προληφθεί με μέτρα, όπως ο εμβολιασμός αλλά και η σωστή και όχι αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σε περίπτωση νόσησης» ανέφερε ο Πέτρος Μπακάκος, Ειδικός Γραμματέας της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
Η πνευμονία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών, τόνισε η Αδαμαντία Λιαπίκου, Υπεύθυνη Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’ Ν.Ν.Θ.Α «ΣΩΤΗΡΙΑ». «Η πνευμονία είναι φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται κυρίως από μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί (π.χ. ιός γρίπης) και σπανιότερα οι μύκητες. Συχνότερος αιτιολογικός παράγοντας είναι ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, στον οποίο αποδίδεται το φορτίο των 1,5 εκατ. θανάτων παγκοσμίως. Υψηλό κίνδυνο νόσου έχουν οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με συνυπάρχοντα νοσήματα, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι καπνιστές. Ο ασθενής παρουσιάζεται με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού με υψηλό πυρετό, βήχα με πτύελα, αθραλγίες-μυαλγίες, καταβολή δυνάμεων και μερικές φορές θωρακαλγία και δύσπνοια. Η διάγνωση της πνευμονίας στηρίζεται στην κλινική εικόνα και τα ευρήματα της ακτινογραφίας θώρακος. Η βαρύτητά της ποικίλει από ήπια νόσο (80% των περιπτώσεων), που θεραπεύεται στην κοινότητα με τη χορήγηση εμπειρικής αντιβιοτικής αγωγής από τον ειδικό γιατρό και σοβαρή (20%), που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, ακόμη και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αυξημένη θνητότητα» δήλωσε.
Στο πόσο σημαντική και αποτελεσματική είναι η πρόληψη των πνευμονιών, αναφέρθηκε η Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. «Οι πνευμονίες από γρίπη, κοκκύτη, κορονοϊό και πνευμονιόκοκκο μπορούν να προληφθούν με τον έγκαιρο εμβολιασμό αλλά και - ακόμη και αν επέλθει λοίμωξη σε εμβολιασμένους - οι επιπτώσεις τους δεν θα είναι σοβαρές. Για παράδειγμα, οι μη διεισδυτικές μορφές πνευμονιοκοκκικής νόσου δεν θα μεταπέσουν σε διεισδυτικές (π.χ. η πνευμονία όταν συνοδεύεται από βακτηριαιμία), μια πολύ σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση. Επιπρόσθετα, με τον εμβολιασμό μπορεί να βελτιωθεί και το δεύτερο σημαντικό αίτιο για πνευμονίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο και θάνατο. Αυτό είναι η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, αν κάθε παιδί εμβολιαζόταν με το εμβόλιο έναντι του Streptococcus pneumoniae (πνευμονία, μηνιγγίτιδα και μέση ωτίτιδα) θα αποτρεπόταν η χρήση αντιβιοτικών 11 εκατομμυρίων ημερών ετησίως. Η αλλαγή νοοτροπίας και η διατήρηση της απρόσκοπτης ροής των τακτικών εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι το σημαντικότερο δώρο, που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και τους γύρω μας» τόνισε.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας 2022
Κύριος άξονας πρόληψης της πνευμονίας είναι ο εμβολιασμός. Μπορεί να προφυλάξει από δυνητικά σοβαρές λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία. Στη χώρα μας, ο αντιγριπικός και αντι-πνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός είναι ενταγμένοι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλους τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και για ενήλικες άνω των 19 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για γρίπη και πνευμονιοκοκκική νόσο. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο μπορεί να συγχορηγηθεί με αυτό της γρίπης.
H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με αφορμή τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας, πραγματοποιεί ενημερωτική δράση για το κοινό στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα», με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas. Υποστηρικτές της πρωτοβουλίας είναι ο Άκης Σακελλαρίου και η κορυφαία μαραθωνοδρόμος, Μαρία Πολύζου, η οποία δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά στηρίζω την ενέργεια της ΕΠΕ καθώς πιστεύω τόσο στην αξία της πρόληψης όσο και στα οφέλη του αθλητισμού σε άτομα κάθε ηλικίας για να πετύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής».
Στόχος της δράσης με κεντρικό μήνυμα «Ενημερωνόμαστε για μια νόσο, που μας αφορά όλους! Εμβολιαζόμαστε & Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας!» είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης της πνευμονίας μέσω του εμβολιασμού καθώς και της έγκαιρης και στοχευμένης θεραπείας, προκειμένου να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, η νοσηρότητα και η θνητότητα.
Γιατροί, μέλη της ΕΠΕ, θα πραγματοποιούν ενημερωτικές ομιλίες ανοικτές για το κοινό σχετικά με τους άξονες πρόληψης της πνευμονίας, όπως ο εμβολιασμός, η διακοπή του καπνίσματος, η καλή υγιεινή και η ισορροπημένη διατροφή, αλλά και για άλλα σχετικά θέματα όπως η ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούν ανεξάρτητα περίπτερα, στα οποία θα προβάλλονται ενημερωτικά βίντεο αλλά και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το χώρο σήμερα, Σάββατο, 12 Νοεμβρίου κατά τις ώρες 11.00 – 17.00.
Διαβάστε επίσης:
Η Ευρώπη μένει πίσω στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων
Αντιγριπικό εμβόλιο: Προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια
Προσωπικός γιατρός: Στο prosopikos.gov.gr εγγραφή και ραντεβού