Θωμαΐδης στο Newsbomb.gr: Αύξηση - ρεκόρ στη χρήση αντικαταθλιπτικών

Διπλασιάστηκε η χρήση των αντικαταθλιπτικών στη χώρα μας, όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης
3'

Σημαντική αύξηση κατέγραψε τον τελευταίο χρόνο η χρήση των ψυχοφαρμάκων στην Ελλάδα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά, φέρνοντας στο προσκήνιο μια «πανδημία» ψυχικής υγείας.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε ότι το ποσοστό της χρήσης συγκεκριμένων αντικαταθλιπτικών το 2021 διπλασιάστηκε με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων. Ειδικότερα, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2019, παρουσίασε στη χώρα μας αύξηση της τάξης του 110%. Παράλληλα για το ίδιο διάστημα η αύξηση στη χρήση των αγχολυτικών έφτασε στο 52%.

Η αύξηση στα συγκεκριμένα ποσοστά, σύμφωνα με τον καθηγητή, οφείλεται στην περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού:

«Η αύξηση συνδέεται με τα κύματα της πανδημίας. Από τον Μάρτιο του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση με την έναρξη της πρώτης καραντίνας. Έπειτα πάλι είχαμε αύξηση τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και ξανά τον Νοέμβριο του 2021 είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση μέχρι τον Γενάρη του 2022».

Μάλιστα ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι μέσα στο 2021 σημειώθηκε αύξηση - ρεκόρ στην κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών και συγκεκριμένα τους μήνες Μάρτιο και Νοέμβριο.

Μέσα στην περίοδο της πανδημίας ο καθηγητής ανέφερε ότι πλέον οι ετήσιες καταναλώσεις ψυχοφαρμάκων βρίσκονται στα επίπεδα 2010 - 2014, μια τετραετία που τα ποσοστά είχαν κορυφωθεί. «Εκείνη την περίοδο λόγω της οικονονικής κρίσης σε ορισμένες δραστικές ουσίες υπήρξε αύξηση στη χρήση τους μέχρι και 1.000% σε σχέση με το 2000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Αυτή η τάση να προσφεύγει ο κόσμος στη χρήση των αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών παρέμεινε και οδήγησε σε αυτή την αύξηση μετά και την εμφάνιση του κορονοϊού. «Πάμε πολύ εύκολα και παίρνουμε από το φαρμακείο αυτές οι ουσίες. Λόγω της καραντίνας και του φόβου μπροστά στο άγνωστο η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε», επεσήμανε ο κ. Θωμαΐδης.

Πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων

Παράλληλα, «πονοκέφαλος» για τους φαρμακοποιούς και τους πολίτες είναι οι ελλείψεις στα φάρμακα. Γι' αυτό και εκπέμπουν SOS ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Ιδιοκτήτρια φαρμακείου μιλά για την ανησυχία με την επάρκεια των φαρμάκων, αλλά και για τα εμβόλια κατά της γρίπης.

«Μιλάμε για μία κατάσταση που ξεπερνάει τα 300 φάρμακα. Φάρμακα απλά, καθημερινά, για τον διαβήτη και φάρμακα για παιδιά. Αρμόδιοι φορείς πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στο θέμα της επάρκειας», τόνισε η ιδιοκτήτρια φαρμακείου, Ντίνα Δούβη, μιλώντας στο OPEN TV.

Η φαρμακοποιός σημείωσε επίσης ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ελλείψεις και να βοηθήσουμε ανθρώπους που χρειάζονται φάρμακα με τα γενόσημα.

«Ο μεγαλύτερος αγώνας είναι να έχουν εμπιστοσύνη στους φαρμακοποιούς όταν προτείνουν γενόσημα», σημειώνει. «Είναι το ίδιο φάρμακο απλώς από άλλη εταιρεία. Υπάρχουν όμως και φάρμακα που δεν έχουν δικό τους γενόσημο». «Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τεράστιο πρόβλημα», επισημαίνει η φαρμακοποιός.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε ακόμη:

Γρίπη, Covid-19 και RSV: Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές

Η έξαρση των ιώσεων και το μέλλον του κορονοϊού - Τι λένε οι ειδικοί

Ξεμένουμε από φάρμακα για τον δύσκολο χειμώνα - SOS από φαρμακοποιούς