Πλεύρης για ΣτΕ: Θα λάβουμε όλα τα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας
Σε δήλωση σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον εμβολιασμό των υγειονομικών προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της αποφασης», τονίζει ο υπουργός.
Νωρίτερα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 για γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους σε δομές υγείας.
Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ όσοι εργάζονταν σε νοσοκομεία και λοιπές δομές υγείας και είχε απαγορευθεί η απασχόληση επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή του έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και ακύρωσε την προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.
Οι δικαστές έλαβαν υπόψη προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube
Διαβάστε επίσης:
Γιαννάκος: Δικαίωση της ΠΟΕΔΗΝ - Ο Υπουργός να εφαρμόσει την απόφαση
ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών
Στο ΣτΕ ξανά η άρση της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών